La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Relatiu al matrimoni. Quan fujo les interpel·lo tot dient: ajudeu-me! 2 Llancers de la cavalleria alemanya. Estiregass­ada de manera prou vaticana. 3 Evita. Fem caure el pare abat. 4 Interjecci­ó dialectal que no té cap relació amb Nova Orleans. Ho remulli tot. Fa avançar la barca a mà. 5 En Capone. Comprà un formatget d’aquells de la marca kiri. En Joan entre gal·lesos. 6 Res no és. Valent com un toro. Fusta forta i duradora, molt apreciada a la construcci­ó. Iode. 7 Palmereta. Radien. Raresa d’ateu que adora els raigs més lluents.

8 Mamo sense ajuntar mai els llavis. Hi posin agafadors. Planta llenyosa de la qual s’estreu una droga purgant homònima. 9 Estranyame­nt poc densa. Xavier Soler Ferrer. La divinitat que fa X. 10 Abreviatur­a de caixer automàtic. La secta que t’impedeix vocalitzar. Llengua. 11 Moure’s com les ales d’un colibrí, sense fer soroll. Coves de vímets en què els veremadors buiden les cistelles de la verema.

12 Casanova bioquímic. Mouré les extremitat­s per aixecar el vol. El punxó dels pollastres. 13 Indret. Aparellem una embarcació per emprendre la navegació. Est. 14 En un cert sentit, el cetaci dels delfínids més present a les catedrals. Dibuixos en moviment.

VERTICALS 1 Tindria conseqüènc­ies. Tracta de manera vil la memòria de Santa Teresa. 2 Lloc amb aigua de mar on hom posa el peix acabat de pescar per tal de conservar-lo viu. Corts petites per tancar-hi el bestiar.

3 Poden ser industrial­s o extraterre­stres. Comença a ballar lluny de casa. La preposició més inclusiva. Pinyol.

4 Cap a Juneda, i sense vocalitzar. Doblegar. Anella grossa que hom disposa a l’extrem d’una verga per tal que pugui córrer fàcilment al llarg d’un pal. 5 Alfals. Relatiu a la nàpia. Ens cal per respirar. 6 Gros i bru. Palmeretes. Inventar. 7 S’hi dipositen fitxers que conserven la memòria. Amb noies i nois ben barrejats. Joventut Nacionalis­ta. 8 Davant Mans fa vinti-quatre hores de fums. Van per Santiago com qui passeja per casa i no són pas gallecs. Partícula distributi­va. 9 Prescindit, sobretot si ho has fet d’alguna cosa. Faran confiança. 10 Al capdavant de la cabina. Fúries capitals. Causi una bona despesa. 11 Del dret apareix i del revés et pela. Mai abans publicat. Emirat sense l’afegitó àrab. 12 Partícula que reduplica. Panorama de l’interior d’un edifici vist de dins. 13 Acumulació excessiva de líquid en l’espai interstici­al. Gargalls que fan dolor. En unt res i no res.

14 Desgavell clàssic de quan hi ha renyines sobre la qualitat de Samaniego. Pals de bandera.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain