La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Diu el nom del porc a qui li posa la multa. Estimarem els que vagin ben xops. 2 Conill. Us transporte­u d’un país a l’altre. Ratllo la roba fins que pujo a l’avió. 3 Filament ramificat i microscòpi­c que, en gran nombre, constituei­x l’aparell vegetatiu de la majoria dels fongs. Li deixa calés ràpidament. Vins que no tenen sis graus. 4 Comença la inestabili­tat. Ho facin servir. Esgarrapat de manera bestial. 5 A les portes de Barakaldo. Començar a tatuar. Magalló. Res no és. 6 Presideix el nostre

nom Resum maons per i precedeix assecats de tothom. l’any. al 7 Ho el Figures sol. nostre revesteix 8 Nen cognom. aclamades molt amb mogut. Capat possible. de la Marcits. manera 9 més Estació higiènica de servei al bell mig del desert. Tanca de filferro. En cap moment.

10 Mil cinc-cents. Ho portava. El palíndrom més complet. Sense número. 11 Lloc on bat el vent. El més ase té truc. Acaba com comença.

12 Res no és. Peixos de la cultura hip hop. El Chopin de cada nit.

13 Avorrit cosa de no dir. Especialis­ta en les funcions dels éssers vius.

14 El rosegareu com un rosegador de claveguera. M’apunti a l’exèrcit.

VERTICALS 1 El frenà de fer una cosa. Afegir fils a l’ordit d’un teixit. 2 Lliguin. Feta pròpia d’un nen. Sodi social. 3 Símbol meridional. Aquestes fan una pudor insuportab­le. Pas lleuger. 4 Els raigs que substituei­xen els del sol. Comença a acoblar-se. Inventada. 5 El pronom feble més orientalit­zant. Estris que serveixen segur. Esgarrapar com una bèstia.

6 Poden ser de suro o de bassa. Pronunciac­ions confuses com les dels que tenen el paladar foradat. Est.

7 Relatiu al pati interior envoltat de pòrtics. Covador. Davant qualsevol manxú remet a la història de l’orientalis­me més kitsch. 8 Ésser intel·ligent que, tanmateix, tria una làmpada com a habitatge. Que té l’alè agitat. Lluís Navarro Iniesta.

9 Mames sense ajuntar els llavis. Sal de l’àcid xàntic. Goseu fer coses sense cap ni peus. 10 Persona que dona el préstec en el contracte mutu. Dobleguin. 11 As. Ardu. Responsabl­e de l’educació d’algú. 12 Realitat virtual. Ho extrèiem del subsol. M’enfonso de popa. 13 Estri de la feina. Rascle. Comença a relacionar-se amb tothom. 14 Ensenyi. Conjunt de dos esporangis soldats entre ells.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain