La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1

Una balena a Mallorca i a Menorca. Aquestes senyores són molt religioses i porten pentinats beatles. Consonants que poden fer escopir. 2 A les portes de València. Inferns. Fa confiança. 3 Hissa una bandera al capdamunt d’una nau. Treballats amb afany. 4 El cor del lliri. Amunt. Edicte del tsar. 5 Distància que pot recórrer un animal lligat. Les vocals més discretes, quasi tímides. Al bell mig del cel. 6 La nota musical més vàcua. Al bell mig del desert hi ha frescor. Estableixi fronteres.

7 Territoris extensos coberts de dunes organitzad­es d’una manera més o menys regular. Atac d’onada que em venç. L’il·lusionista que té la capacitat de fer-nos ballar el cap. 8 Nitrogen. Acosta. Va fent via. 9 El camí que ens va fer recórrer Jesús Moncada. Que té el costum de mirar de gairell.

10 Dea escapçada. Embellidor­a. Sodi social. 11 Toga anaeròbica. Plantígrad­es. Èuscar. 12 Empremtat d’un sol costat. El primer de tots. Còpula.

13 Nom de ressons carnívors que reben diferents peixos selacis pertanyent­s al subordre dels esquals. Aquesta la posseïm entre tots.

14 Altars. Avançat amb la pilota de bàsquet. Sentir.

VERTICALS

1 Deformaren l’esfera. Moral. 2 Res no és. Terra que deixa el riu. Perdre líquids del sistema circulator­i. 3 Remugant que associem a la bogeria. Alegre com el saber d’un poeta. La unitat de mesura que deixa pitjor regust de boca. 4 Al final, ho excavo. Hi poso materials de cobertura per protegir-me de les pluges. Predecesso­rs dels altres que no volen ser governats per Àtila. 5 Dreta i eixerida. Lleugerame­nt agrenca. 6 La part superior de la porta de Brandenbur­g. Aparells de corrioles amb una corda que passa per la punta de l’arbre d’una barca de mitjana i que serveix per a plegar la vela. Robo l’oxigen. 7 A. Sagins. Faig troques amb l’aspi. 8 Resclosa de poca alçària que hom fa en rius i en rierols per aturar les aigües i fer-ne pujar el nivell. Bardissa constituïd­a principalm­ent per esbarzers. En un tres i no res. 9 A les portes de Tarragona. Aïlla la i. El colorant que fa canviar la cosina de cara.

10 Al bell mig de la terra. Cadascuna de les combinacio­ns binàries del nitrogen amb un metall. Manera concreta d’expressar la voluntat individual. 11 Ho fem amb les cadenes quan sentim la pulsió de la llibertat. Lloes l’equip vitorià. 12 Edició que reprodueix exactament l’aspecte de l’original. Prefix que circula. 13 Atzavara que relacionem amb el pa. Xec de sabata elegant. Ribes gens romàntique­s. 14 Via pública. Sadollar.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain