La Vanguardia (1ª edición)

Mobilitat reduïda i bus

-

Barcelona va ser pionera en l’accessibil­itat per a les persones amb mobilitat reduïda en transport públic, amb un transport per a tothom.

Amb la implantaci­ó de la xarxa ortogonal de bus, tot i considerar­la en general molt adient, crec que s’ha fet un pas enrere en alguns aspectes perquè s’han eliminat parades i ha augmentat la distància entre algunes d’elles, passant d’un màxim de 300 m (com indicava el pla de Mobilitat de Barcelona) a 500 m. Per exemple, han eliminat un tram del recorregut de l’H8 a l’inici d’avinguda Madrid –on hi ha més densitat de veïns– desviant-lo per la Travessera de les Corts, i a més entre la parada de Comte Güell i Maternitat hi ha 500 m; també han eliminant recorregut d’algunes línies sense donar alternativ­a (últim tram de l’H10).

Fa mesos que els veïns ens queixem al districte i ens diuen que estan negociant amb Mobilitat i TMB per resoldre aquestes demandes, però la sensació que tenim és que faran poques modificaci­ons. Quina llàstima! Crec que no han tingut gaire en compte moltes persones grans o amb diversitat funcional, que represente­m més del 30% del cens.

MERCEDES BARRENECHE

Barcelona

El pasado día 21 se celebró el día mundial del Síndrome de Down. Desde que Àlex nació en 1982, el mundo ha cambiado mucho y aunque a veces nos esforzamos en que parezca que para mal, en muchas cosas hemos mejorado. Por ejemplo, en el ámbito de la integració­n, de la inclusión, estamos más cerca de conseguir la normalizac­ión.

Hace no muchos años, a estas personas algunos aún les llamaban “niños” aunque fueran adultos. También eran invisibles para demasiados y cuando se convertían en visibles, les llamaban “subnormale­s”. Entonces, hasta un afamado escritor catalán expresó en una entrevista en este periódico que no tenía descendenc­ia para no tener hijos tontos. Tuve la oportunida­d de responderl­e en esta página.

Ahora, a pesar de vivir en un mundo convulso, lleno de contradicc­iones, odios y peleas tribales y sectarias, creo que podemos afirmar que en el tema de la igualdad hemos progresado mucho, aunque aún falta camino por recorrer. Les llamamos “personas con capacidade­s distintas”, pero seguimos sin acertar. ¡Todos tenemos capacidade­s distintas! No somos iguales, nadie es igual a otro, afortunada­mente. Otra cosa es que busquemos la equidad, y eso es de justicia y solidario, una obligación social. Nuestro hijo nació con un cromosoma de más. Algunos le llamaban “mongólico”, “subnormal”. Luego, mejoramos y pasó a “discapacit­ado”. Ahora les llaman “personas con capacidade­s distintas”.

Yo sólo sé que se llamaba Àlex y era nuestro hijo. Ya han pasado 33 años desde que nos dejó, pero cambió nuestras vidas. Su magia nos permitió ver un mundo invisible que estaba ahí.

Gràcies per haver nascut, fill. Hem descobert molts mons invisibles gràcies a tu. T’enyorem, Àlex.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain