La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Apèndix filamentós de les espores que en facilita la dispersió. Es mourà de lloc, probableme­nt d’un disc dur a un altre. 2 Persona que vivia aparellada i ara viu sola. El palíndrom que defineix el rosegar dels rosegadors. 3 En un tres i no res. La terra et deixa sense vocalitzar. Enlluernen algú. 4 Torna a publicar-ho. Crit de dolor. Diuen que no té ni cap ni peus. 5 Preposició cortesa. Es dirigí a veure una pel·li de l’Obregón. Sortir per València. Sofre. 6 Cop que mai no és vetust. Tractament senyorívol que remet la Gran Bretanya. L’Otan en versió original. 7 Temé haver perdut la fe. Aparca el gos. Símbol de plata. Has perdut la porteria de rugbi. 8 Reposaven el cul. Arenós. 9 Rebutgi. Caixes fetes de canyes amb què s’envolta el tronc d’un arbre tendre per protegir-lo contra el rosec del bestiar. 10 Criada, segurament molt tossuda. Feu desaparèix­er els pèls de la cara d’un home barbaserra­t. 11 Olor que no oxigena. Plàteres. Res no s’agita tant com el ser. 12 As. Assegurarí­eu. En un cert sentit, en cap moment ni en cap cas. Acaba com comença. 13 Malmeteu l’arca de l’almirall més popular de la Bíblia. Brames asteriscos. Principi d’urticària. 14 Deixa d’actuar i c’est ça. Magnetitza­ré.

VERTICALS 1 Angostes. Costat que pot ser d’un cavall de batalla o d’un batalló. 2 Davant mans fa vint-i-quatre hores de fums. Repetir tots els components d’una llista. Edgar Allan decapitat per un japonès.

3 Que serveix per a la tasca assignada. Reposàvem. La preposició que et deixarà entre les cordes. 4 Trigat. Apassionad­ament amorosos. 5 Vagaregin. El dit més enjoiat. Acaba com comença. 6 Raresa d’ateu. Espia que té un certa tendència a les galeries subterràni­es. Poèticamen­t lèsbic. 7 La divinitat present a qualsevol idea. Estació de servei al bell mig del desert. El transport més ràpid per arribar a Montserrat. 8 Dimiteix el president d’Oman. Vagarejo sense deixar mai d’equivocar-me. El deixem per mort. 9 Còpula. Oficial públic que té funcions de governador, de jutge i de cap militar al nord d’Àfrica. Línia, a manera d’una costura, en la unió de dues parts d’un òrgan. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 10 Pot ser animal o vegetal, però sempre ens ataca la línia. Els cels, buidar-se de núvols. 11 Davant Time fa sonar una música molt rítmica. Plantació de sucre. El punxó més odiat pels pollastres. 12 El deixarà per mort. Ho copsem musicalmen­t. As. 13 Talleu la gespa de l’Acadèmia. Poden ser rectals, per més diplomàtic que ho vulguis dir. Principi d’urticària. 14 Armadures de cavaller. Flotaré.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain