La Vanguardia (1ª edición)

Amar no es un delito

-

El 17 de mayo de 1990 la OMS retiraba la homosexual­idad de sus listas de enfermedad­es mentales. Desde la creación de ese organismo y hasta ese día muchos vivieron estigmatiz­ados por el hecho de amar.

Los avances en la lucha por los derechos de las personas LGTBI han ido progresand­o, pero son todavía muchos los países donde la homosexual­idad, los delitos de odio, la homofobia o transfobia siguen perseguido­s y criminaliz­ados, incluso con penas de muerte.

Amar no es un delito y reivindica­r la igualdad de derechos de las personas homosexual­es, transexual­es y bisexuales es lo que se celebra cada 17 de mayo aunque queda un largo camino por recorrer para un reconocimi­ento pleno de los derechos de los que aman y quieren vivir como el resto de los mortales. La implicació­n de institucio­nes y organismos internacio­nales sigue siendo primordial para seguir avanzando e imprescind­ibles para conseguir que amar no sea un delito nunca más en ningún lugar del mundo.

Olga Santisteba­n Otegui

Zalla (Bizkaia) vas. M’explico. Em dirigeixo al cambrer amb un perfecte català:

–Un cigaló d’anís, sisplau. –¿Cómo?

El català és la meva llengua pròpia, la d’aquest país, i si no la mantenim, la menystenim, i a ells no els paga la pena l’esforç d’aprendre-la. Així que li vaig engegar:

–Si no m’entens, me’n vaig. I marxo al bar del costat, on em van entendre perfectame­nt.

Tot seguit em paro a Salt, a l’Espai Gironès. Necessito unes estovalles noves per a un sopar que tinc a casa. El noi que m’atén em respon:

–¿Estoallas? Querrá decir toallas, ¿verdad?

Me’n vaig.

Torno a casa sense comprar ni la meitat de les coses que volia. El disgust me n’ha fet passar les ganes i encarrego unes pizzes per sopar.

El català està minvant a les institucio­ns, als mitjans, a les escoles, al carrer. I és que no només l’hem de defensar, també l’hem de conrear. Si no ho fem així, els nouvinguts no formaran part mai de la nostra comunitat. Si el nostre Govern no hi fa prou, fem-ho nosaltres.

Jo parlo sempre en català, i si hi ha dificultat­s, si aquesta persona, de bona fe, no l’entén, podem arribar a un acord, però el català és bàsic per comunicarn­os aquí, perquè la gent que ve de fora el vulgui aprendre i pugui considerar que Catalunya també és casa seva.

Es pot aconseguir? Depèn de nosaltres. Àngels Alsina i Bosch Bescanó

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain