La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

11

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Que menja de tot, i força. Porta. Sistema d’hidratació vegetal. 2 Davalli. La porta de l’acollidor ho està. Res no és. 3 Joventut Nacionalis­ta, però no se sap d’on. Umbel·líferes. En un cert sentit, estri que serveix per a distribuir el fil en troques. 4 Paradisíac. Doble petge emprat per a recolzar-hi una eina. 5 És necessari. Zones blanques, opaques, de forma semicircul­ar a l’arrel de les ungles. Dos menys zero. 6 S’impacienti per sentir velles cançons de na Mari Trini. Marejat fins a la nàusea. Sabé passar-ho malament. 10 12 13 14 7 Assequi. Cosit en què la basteta de fil de cada punt cavalca una mica pels seus extrems amb les bastetes dels punts anterior i posterior. 8 Sofre. Marededeus gregues. Pells adobades. 9 Comença a crepitar. Remenares. 10 Instrument músic d’una sola corda de crin que es toca amb l’arquet. Tema laic. Pregar a cal joier. 11 Doble obstacle a la francofoni­a. Poc intens. Retalla les branques d’un arbust. Al bell mig del cel. 12 Catedral del futbol. Conjunt de seients integrats a l’estructura del cor de les esglésies. 13 Em quedo sense consonants. Pateixi una pèrdua de la capa superficia­l de la pell, l’epidermis. Mor per asfíxia. 14 Aquest es dedica a traficar amb el polsim blanc que tot ho endolceix. Fa troques disfressat de Matahari.

VERTICALS 1 Coses. Poden ser malalties o accents. 2 Xinès que es feminitza en un fruiter. Seguiu uns estudis. 3 Níquel. Beuratges amb propietats màgiques. Copet que pot ser de campana o de càstig.

4 Surten que gairebé es pixen. Part interna del primordi seminal. Res no és. 5 Anomalia pigmentàri­a de la pell que es manifesta amb plaques blanques. Llogarret.

6 Ens cal per respirar. Tres de Tucuman. La més menuda de les menudes. Sortí.

7 Que té el cap clar. Feu criaturade­s. Contra rellotge. 8 Nòmada del desert. Comença a simular que juga. Sir Sebastian, gran atleta britànic que ha acabat sent un destacat directiu. 9 Destrossar anímicamen­t. Cobrir.

10 Principi caldeu de l’urticària. La que fa buidar ampolles. Sent una profunda aversió per algú. 11 Farts de donar propines al pub escocès. Te’n fotis d’algú exagerant-ne l’expressió. 12 Tabac que es consumia per inspiració, tot ensumant-lo. Ultrapassa­r. Fòsfor. 13 Est. Aquesta africana és de la República del Sudan. Estimi, o millor encara, m’estimi. 14 Els ocells de la família dels motacíl·lids que més surten pel canal 3/24. Li farà un homenatge.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain