La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 El tornà a posar al foc. Us n’adonàveu. 2 Tel agitat. Netegem i cobrim d’una capa de quitrà el fons d’una embarcació. Sofre. 3 Pedestal. Cabreta abans de fer l’any. 4 La més sibilant de la Vanessa. Esperono el cavall. Gairebé se li fa tard. 5 Complement­en les diàstoles per la llei del pèndol cardíac. Li costava, tot i que s’hi esforçava molt. 6 Acaba com comença. Alta i prima. La roca per on passegen els tres tristos tigres. 7 Sistema convencion­al d’hidratació vegetal. La flor de lis ben agitada. Davant Lanka fa te de Ceilan. 13 14

El primer de tots. 8 Curt de vista. Alentiment considerab­le de la circulació de la sang en presència de la policia política de l’antiga RDA. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 9 Tem haver perdut la fe. Llocs poblats de falgueres, com un preciós santuari a la Pobla de Lillet. Camps elisis on ningú no vocalitza. 10 Torlit. Que es poden sentir. 11 Garbell d’espart per porgar el gra a l’era. Estació de servei al bell mig del desert. Jota grega. 12 Emetre per antena. Abrusades. 13 Flocs de cabells ben embullats. Deia que havia perdut el cap.

Cues de maniquins. 14 Amorriaràs. Estigui neguitós per aconseguir-ho.

VERTICALS 1 Tornar a posar-lo a la balança per assegurar-se de l’exactitud del pes.. Segments circulars situats a la part inferior d’una de les cares d’una medalla, on es grava una llegenda. 2 Tipus de vent de nom entre poètic i acadèmic. Em faré dependent de la mare. 3 Triï el suro segons qualitats. Asiàtiques molt vistes per L’Estartit. 4 Ens cal per respirar. Arribats a aquest món. Proposant una certa opció de dolor. 5 El cap del Geyperman. Que és com les gallines. Tres de les que guanya formen un palíndrom. 6 Que es poden fer servir. Metonímia vegetal de la glòria olímpica. 7 Crit d’alerta per al Pep. Tornava a gaudir d’una obra literària. Bo. 8 Apropament a bon preu. El tipus de societat més saludable. La seva. Sofre. 9 Barret de copa alta que pot aplanar-se de manera que es pot portar sota el braç. Que té forma d’estel. 10 Combinacio­ns de dos números dels d’una mateixa fila en el joc de la plena. Xuti sense aixecar la pilota ni un pam de terra. En un cert sentit, ho va fer. 11 Preposició que multiplica. Et fatiguis. Repetir una cançó al final del concert. 12 Fer com algú altre. La pàtria màxima de la insularita­t. Iode. 13 Est. Ho oferíeu de franc. Els que prenen aquesta posició fan pensar en una companyia mítica de cavalleria. 14 Ho faràs servir a l’americana. Criminal que va començar a exercir per la seva gran afició a l’haixix.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain