La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

13 14

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho remullaren fins que va quedar ben moll. Que inspira confiança. 2 Forces que a tots ens convenen per funcionar. Radicals àcids de fórmula RCO . 3 Faci de líder del ramat. Un milió de bilions. Principi actiu. 4 Emprenyats a la irlandesa. Ocupes el temps anant a cal dietista. El vegetal d’amanida més ase. 5 Prefix cooperatiu. Dia. Facin créixer la població ovina. Res no és. 6 Faig marques a l’estàtua de sant Joan Bosco. Ajuden a valorar Iron Maiden. 1-50-10. 7 Nodrir el nadó amb la saba materna. Fumis sense 12 deixat gens de rastre. El pronom feble més xinès. 8 Fòsfor. Os. Provoqui una commoció en l’ànim d’algú. 9 Cartes que no et fan cas. El germà de la mare. Faci rodolins per streaming. 10 Privat dels seus atributs masculins. Capa ben diferencia­da que poden estudiar els geòlegs i els arqueòlegs. Nitrogen septentrio­nal. 11 Substàncie­s cristal·lines. En Jep en surt tot escuat. Associació de comediants danesos. 12 Principi actiu. Garrinant. Rei sense corona. 13 Òxid de liti. Percebré el que em diu una senyora. 14 Cep format per dos trossos de fusta que fermen les potes d’un animal per impedir que camini lliurement. Instal·lats com nòmades.

VERTICALS 1 Ho aixafo completame­nt, fins a destrossar-ho. Passo per davant. 2 Cara. Protecció, empara. 3 Llàstima que et faci acabar a la presó. Tancant. Al capdavant del tren. 4 Lianes espinoses molt caracterís­tiques de la terra baixa mediterràn­ia. Apressem. 5 Roig, oi que no? Vibració audible. Fa que algú s’alegri molt d’una cosa fins a fer-lo plorar. 6 Seitó sense cap ni peus. Rostin com un rosegador de claveguera. Quasi té una edat.

7 Relatiu a l’emperador romà que ha passat a la història com a piròman, tot i que hi ha dubtes. Metall alcalí Cs. As. 8 Pa de pessic que no t’acaba de fer el pes. Teixits als culs dels mandrils. Principi nacionalis­ta. 9 Fluor. Comoditat molt sofisticad­a, completame­nt innecessàr­ia. Medicada.

10 Triftong de la tercera edat. Coratge. Prestigi. 11 Degolli el porc en plena matança. Flota com un capítol de la Bíblia. Teatre Nacional de Polònia. 12 El prefix que multiplica per dos. Ajuntà. Colós. Dues escales de pintor obertes, de perfil. 13 Estany cantaire. Fanguet. Veritable.

14 Esclafi. Poden ser conills d’aquí o files.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain