La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

Horitzonta­ls 1. Propietari, tenidor. Talleu al zero tot cantant. 2. 999. Palmereta. ComenÁamen­ts d’accions que no acaben de realitzar-se. 3. Entretingu­da. Esmolats de la punta. La part inferior del pont. 4. Proveïda de lobus. Engany a un Èsser proper. 5. Institut de Llibres Religiosos. Procedent de la península on hi ha la Meca. Agitem el cor a cops de roc. 6. Carta que no es llegeix. Dot anaeròbica. Ens instal·lem entre el brancatge. Còpula. 7. As. Les reina de l’hipòdrom. El porc mÈs punxegut. 8. Fer servir. Embarcacio­ns. Expressió de sorpresa en acrònim anglosaxó omnipresen­t a les xarxes. 9. Fos anaeròbic. Palmeretes. BraÁ de molí o de ventilador. 10. Enriquida de cop i volta. Les fan les enxanetes. 11. En direcció de recules. Acceptar una herència. Aptitud.

12. El contradigu­i i s’hi planti al davant. Anèmies d’adolescent­s caracterit­zades per una pal·lidesa verdosa groguenca de la pell.

13. Nata laica. Record sobtat que ens omple de melangia per voler ser d’on venim. La part mÈs noble dels baròmetres. 14. Pot ser plàstic, músic o escènic. S’envilís a Astúries.

Verticals 1. Substància transparen­t com el cristall. Pastís farcit de brossat. 2.

Sacrifica la seva vida per salvar un circuit italià. Prendre per la forÁa una posició que no ens pertany. 3. Sofre. Begudes. Creient que volia recuperar la denominada Terra Santa per a la cristianda­t. 4. Estri que tots trobem a la feina. Fabricants de pues per als telers. Iode. 5. Lligada en pilota picada. Treballari­es fort, segurament en una obra. 6.

Sis-cents. Feixuc. En queda fora la Unió Europea. La part inferior d’una font. 7. Organitzac­ió feixista argentina que aterrí la militància d’esquerra. Minva l’efecte sobre algú. No sap on Ès la conya. 8. En un tres i no res. Tres de Göteborg. Ase agitat. Principi d’alopècia. 9. Guareixin a còpia de pernil salat. Aquesta Ès de les que fan servir les coses.

10. Gamopètale­s i actinomorf­es de nom giratori. Al final, el van abolir. Mitja desena.

11. Hi posi manetes. El mallorquí. Que viu en presència de l’oxigen. 12. Si no camina, fa caminar. Mot format per la reunió de dos o mÈs radicals. Polsim blanc. 13. Moral. Obstaculit­zarÈ amb èxit que passi una cosa que no m’agrada. 14. Que tÈ la propietat de cremar. Líquids amb bombolles.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain