La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

Horitzonta­ls 1. Cauré en l’oblit més absolut i no em farà servir ningú. Banquet.

2. Fer com algú altre. Vaixells de guerra on es cometen vileses, com a totes les guerres.

3. Servei públic. Tallen els brots tendres. Associació de teatres terrassenc­s. 4. Groc fosc. Dirigir-se. Expressa la conclusió d’un raonament. 5. Grup de jugadors amb objectius compartits. Peus de la poesia grega i llatina compostos de dos iambes. 6. Conilla. Temé haver perdut la fe. Nap sacsejat. Seguretat Social. 7. Dues a les banyes. Ateus agitats per una umbel·lífera. Líquid fet amb fruita. Acaba com comenÁa. 8. Corren per venes i artèries. Traslladar un text d’una llengua a una altra. 9. En un tres i no res. Avió a reacció de l’alta societat flanquejat per dos asos. Zones cabdals en un camp de futbol. 10. Em claven una pallissa i no en trec res de bo. Al final, eren festives. Que s’enfada fàcilment. 11. Ham mossegat. El mourà a fer el primer pas en l’amor. Sempre sona per damunt del sol. 12. Carles Balcells Berruezo. Marcada al tronc amb fervor aragonès. Camí o moneda. 13. Vents que arremoline­n la neu als Pirineus. Passiva per antonomàsi­a. 14. Te’n faràs el càrrec. Aprimat de la punta, com un fuet rosegat. Verticals 1. Disciplina que permet dibuixar les coses tal com creiem que han de ser en un futur. Tinc relació amb algú, encara que no tingui tractor. 2. Ho reculls tot abans de marxar de viatge. Pas d’un objecte per un lloc estret. 3. Sol precedir totes les condicions. Universita­t Universal d’Alabama. Associació d’Atletes Bronzejats. Morè molt apreciat pels monjos cartoixans. 4.

Relatiu a la matriu. Enriqueixi. British Petroleum. 5. Sastres sense el triumvirat. Barra inferior en un moble. Obstacle. 6. Papallona de nit. Malenconio­sos. La més vibrant de l’alfabet. 7. A les portes de Renània. Te les fa el barber quan et pentina com Elvis. Acostuma. 8. Penetrà en territori veí. L’Antic Testament. Hidrocarbu­rs de nom explosiu. 9.

Vista zenital. Passada a penes fregant. 10.

Van agitats. Posar-hi agafadors. Anella que pot córrer al llarg d’un pal per subjectar-hi una verga. 11. Girar no és gens estrany. Ho infectava tot de pudor. Tenerife. 12. Beduí, també. Aquest va l’últim. Expressa la seva hilaritat d’una manera fluvial. 13. Prems. Aïllava. 14. Aterrar a cops. Eixerit.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain