La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

Horitzonta­ls 1. Acord per a un sector profession­al de treballado­rs. Passi la nit sense dormir. 2. Doni un bany d’àcid mentre escolta heavy metal. Cicloalcà que es troba en el petroli cru. Blava immensitat. 3. Carrer a la francesa que ens fa pensar en el Percebe del TBO. El tubercle de l’orxata. EstanÁa per assaonar les carns. 4. Melodies sense paraules. Pot ser un jove militar o un aspirant a juvenil del BarÁa. 5. La consonant que borda. La meitat inferior de qualsevol text. Tal com la pilota que no s’aixeca ni un pam de terra. Universita­t Social de

Groenlàndi­a. 6. El dia més actual. Taquen. Est. 7. Infecció vírica benigna que dona febre alta, erupció cutània i forts dolors al cap i als membres. Emprenyade­s a la irlandesa. 8. Suport d’un punxó metàl·lic. El saber feliÁ dels poetes floralesco­s. Ajuntava. 9. Fluor. Líquid transparen­t que pot ser de València o oxigenada. Eixut i amb el cul a la cadira. El cor de l’Olga. 10. Liquen del qual els medievals extreien una matèria colorant vermella o porpra. Òrgan del laberint membranós de l’orella. 11. En estat de coma i sense oxigen. Esclaus espartans presents allà on hi havia pilotes. El nom que Messi ha llegat a milers de nens d’arreu. 12. Exposat a la censura. Anions poliatòmic­s que contenen l’urani com a àtom central. 13. Senyor. Partim peres. Mare de déu pallaresa que comparteix nom amb certs altars. 14. Zones humides envoltades de desert sec. Dona inclinació a les cares laterals d’un terraplè.

Verticals 1. L’adverbi que circula per les carreteres angleses. Mesura de capacitat per a oli, equivalent a la vuitena part d’un càntir. Que es fa apegalós de tant buscar carícies i afalacs. 2. Estaves en un espai. Hemicicle a l’obaga en una plaÁa de bous. 3. S’instal·len entre el brancatge. Subornaran a còpia de pa amb tomàquet. Sofre. 4. Cinc i cinc cents. Ho demana sense admetre un no per resposta. Pregui per un robot. 5. Sec. Apresses. 6. Nitrogen. Rumia com fer desaparèix­er del mapa el lloc on troba el marisc. El gran Mèxic. S’ho mirin. 7. Inferia un terme botànic sobre els ovaris de les flors. Quatre litres i mig de benzina al Regne Unit i una mica menys de quatre als Estats Units. Al final, era conya. 8. Veí de lorenesa. Deixat per mort per culpa de les xarxes socials.

9. Tres de les que verifica. No te’n vagis al fons. Terra devastada, gens fèrtil. 10. Principi etimològic. Fa foc en una platgeta. Camí d’embriac. Escaire. 11. Tibada. El puja amb tot el que això implica. Pot ser industrial o extraterre­stre. 12. Una que cinquantej­a. Congreguen, probableme­nt al Sàhara. Transparen­ts. 13. Els colors del feminisme. Esbossos que no dibuixen els detalls d’un cos. 14. Si agitem agitem, ens surt la gran icona del segle XX. Desproveïd­a de llengua.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain