La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

Horitzonta­ls 1. Fer vida campestre. Lavativa. 2. Pintada llibertàri­a. Amaniríem. Alegre perquè li reconeixen el seu gran saber poètic. 3. Així comencen tots els gaditans. Fruits secs. Disc compacte. 4. Endolcir. Lliurat als seus encants. Iode. 5. Bàlsam obtingut d’un arbre de l’Amèrica del Sud. Assemblea d’assemblees independen­ts. Estranyame­nt poc denses. 6. Pot ser d’aigua, de carbó o de llapis. Zones que comprenen el còccix i la terminació del sacre. 7. La consonant menys malvada. Teixit vegetal secundari, de funció protectora, que forma part de l’escorÁa d’arrels i tiges. Aquesta profession­al no té les capacitats necessàrie­s per fer el que fa. 8. Una grega al capdavant de Roma. Que provoquen tota mena de mals. Fill de l’illa on viuen els algueresos catalanopa­rlants. 9. Manuelles per a fer girar el timó. En un cert sentit, reis sense corona. L’acadèmia de la llengua espanyola. 10. Ningú troba el níquel perdut. Soca grossa i seca que va de pet a la llar de foc. Porta. 11. Embarcació lleugera. Realitat virtual. S’ho inventa partint del no-res. 12. Períodes de temps que prenen de referència quan ens pregunten l’edat. Dramàtic. As. 13. Sofà. Representa­ció d’una marededeu entre ortodoxos. Porter d’institut o altres centres educatius. 14. Lloances. Un dels artistes plàstics més reconeguts del segle XX.

Verticals 1. Covard fins a la fetor. Ramalla, conjunt de branques tallades. 2. Acaba com comenÁa. Planta aromàtica que capgira un dels grans museus novaiorque­sos. Fetge, cor o melsa. Una que cinquantej­a. 3. AfaiÁonis unes formes determinad­es. Aparellava bous. 4. Plou i no vull tornar a menjar truita. Figura formada per dos arcs amb els extrems comuns. Faig una incisió en una superfície per deixar constància d’algun fet numèric. 5. Estri per treballar. Hidrata el bestiar. La medalla que llueix més amunt a tots els podis. 6. S’estirarà a descansar. Camí d’embriac. Tons anaeròbics.

7. L’arma més vincladiss­a. Crit d’acceleraci­ó equina. Substància viscosa de color roig negrenc obtinguda per destil·lació dels quitrans que serveix per impermeabi­litzar les juntures de les barques. 8. Expressari­a la seva hilaritat sorollosam­ent. Emprava. Fòsfor. 9. Elevis sense instrument­s de vanadi. Dupliquis una canÁó. Bit agitat. 10. Radiaran. Poso en negre sobre blanc. 11. Nitrogen. Les mans dels nerviosos sovint ho estan. L’eina per solcar la terra. 12. Així comencen totes les èglogues. Perforar. Veles retallades. 13. Pedra petita d’Apple. Pedestal d’acusat, testimoni o expert en un judici. Pals mossegats. 14. Ajudis. Mot de comiat. Principi d’alopècia.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain