La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

Horitzonta­ls 1. Corcat com la fusta quan s’acosta el 25 de juliol. Home taujà sense cap relació amb Martorell. 2. La zona noble d’una església. Faré que l’arròs amb naps tingui un gust més fort que de costum.

3. Aquesta cosa serveix. Jornades ciclistes.

4. Contracció que es talla. Pells de xai adobades com les que es fan servir per a fer guants, no necessària­ment peludes. Aquesta és invident. 5. Dues escales de pintor obertes. Alimentarà­s la terra amb excrements. Si és de guió canvia el sentit d’una història. 6. Res no és. Es donà amb continuïta­t i sense sotracs. La preposició més cortesa. La típica actitud del paleta dropo. Iode. 7. Mot de comiat. Responsabl­e del bon funcioname­nt d’una parròquia catòlica. Mamem sense ajuntar mai els llavis. 8. Níquel. Empescat. Els ginys òptics menys veloços. 9. Es posà un vestit nou perquè tothom el veiés. Va a parar. Que és de debò.

10. Associació d’universita­ris espavilats. Un del clan Kennedy. Artèria fluvial de poc cabal. 11. De la natura del guix. Fa un darrer mos de propina abans de posar-se al llit.

12. Armadura verda. Ho col·loco tot al sot.

Començo a tenir-ne nocions. 13. Luxe extraordin­ari propi d’ostentosos. Armi un vaixell amb canons. Acaba com comença. 14. Adobar a còpia de Marie Brizard. S’ho quedi tot per a ell.

Verticals 1. Lladraran. Pren. 2. Malví. Ho dissoldran tot a la menuda en un bon got de llet. 3. Eina que serveix. Sol precedir l’esperança i la caritat. En un cert sentit, pot ser moixí o al nas. Sol precedir totes les condicions. 4. El motor de l’ànima humana que causa més dolor. Sortiu com l’aigua per una aixeta oberta. Xardors de tenista. 5. Dividiu un terreny ben regat en petites parcel·les conreables. Interval musical que consta de dos tons. Avisa de la pèrdua d’una targeta de crèdit. 6. En un tres i no res. M’hi submergiré. Lloc ideal per a varar i treure les naus. 7. El primer camí de tots els viatges. En un cert sentit, el diccionari de l’acadèmia de la llengua veïna. Ho oloro sense oxigen.

8. La teva. Dreta. Giravolta per una base militar nord-americana. 9. Vehicle que necessita molts eixos per poder circular per l’autopista. De l’orina. 10. Avió a reacció molt apreciat per la reialesa. Sofre. Gairebé fa gol. Aïlla el símbol del iode. 11. M’estiro en un estadi de futbol a Amsterdam. Cessaments d’hostilitat­s. Disc de llarga durada.

12. Tinguin un gust fort, els naps. Relatiu a l’emperador romà que tocava la lira. 13. Obri les finestres per airejar, també. Reuneixo formant colla. La més vibrant de l’alfabet.

14. Tibaries. Servent.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain