La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Grups de set músics. Endarrere aquesta gent tan mandrosa i tan superba. 2 Pèrdua de la capacitat de percepció tàctil. Càrrecs triats per votació directa. 3 Local i anaeròbic. Navegar de bolina. Gran Premi de motociclis­me, per exemple. 4 Emprenyat i quasi estirat. Del tou de la cama. Pena sense segones.

5 Immòbil pels motius que sigui. Cadells de gos. 6 Crit de queixa que fa el valencià avui. Brutíssim. Mamem sense ajuntar mai els llavis. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 7 Est. Vistes aèries de la costa gallega en un dia de boira. Tornà a acceptar les responsabi­litats adquirides. 8 Fereixo. Seva, sense vocalitzar. Principi d’urticària. És quan neva que res no funciona. 9 Seguretats que permeten circular. Associació d’esportiste­s patètics. Crani que no es queixa. 10 Sol precedir les llars dels anglesos que poden. Deia que havia perdut el cap. Que té flors masculines i femenines en una mateixa inflorescè­ncia. 11 Agiti les ales per aixecar el vol. Pelin. Pintada llibertàri­a. 12 Puny d’espasa. Peixera per a vots. Us uníeu en sagrada aliança. 13 Moixó. Que no viu sinó en presència d’oxigen. Lligam.

14 Planxar roba o papers perquè quedin ben llisos. Indrets freds per la seva posició septentrio­nal.

VERTICALS 1 Degoten, els líquids, perquè traspuen. Cadaf. 2 S’enraveni, la verdura, en refredar-se a mig coure. Suport financer. Principi d’urticària.

3 Llenguado. Prepareu el piano perquè soni com cal. Est. 4 Solia circular per Tenerife. Engraellat de ferro en el qual antigament hom cremava teia per fer llum al carrer. Mesura modesta de pes. 5 Seitó escapçat de les puntes. Tona mètrica. Triglicèri­ds de l’àcid oleic, entre crits taurins. 6 Última part de les potes dels insectes que segueix la tíbia. Mor per absència d’oxigen. Sol precedir totes les condicions. L’altar més actual.

7 Sofre. Palmeretes. Principi actiu. El metall més noble. 8 Feia caure un edifici. Boc ben regirat. 9 Governador­s dels castells. Inclina els pals cap a proa. 10 Que succeeixen de veritat. Ajaguts d’esquenes. Res no és. 11 A recer de les vocalistes. Groc fosc. Instal·lant els ocells entre el brancatge. 12 Principi etimològic. Ho extraiem del subsòl. Que forma part de la nostra comunitat (de veïns).

13 Exerceixi la monarquia sobre els súbdits d’un territori. Metonímia de creu. Comença a semblar-me excessiu. 14 L’arma blanca de Dàmocles. Els fas entrar a la lloriguera.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain