Barcelona intenta reduir l’abocament d’aigües residuals a les platges
Barcelona posara en marxa al setembre una prova pilot a la seva xarxa de clavegueram per controlar i reduir l’impacte dels vessaments d’aigües residuals durant els episodis de tempesta que desemboquen al litoral. Segons va informar ahir l’Ajuntament, el nou sistema de gestió a la xarxa de clavegueram urbà evitaria el vessament d’aigua no tractada en rius i platges, cosa que passa actualment en períodes de pluges intenses o prolongades. En aquests episodis, el volum d’aigua transportat pel clavegueram pot arribar a superar la capacitat de les plantes depuradores, cosa que fa que es desbordi abans de ser tractada. Podria contaminar les zones de bany properes a la ciutat i suposar un risc per a la salut.
Per evitar el risc, es comprovarà si la xarxa de clavegueram de Barcelona pot ser més eficient amb la implantació de models hidràulics que tractin l’excés de residus que arriben a les depuradores, mesures de gestió microbiològiques en temps real i eines d’anàlisi del risc per a la salut. A més a més, es minimitzaran els riscos sanitaris per als banyistes i s’augmentarà la consciència ciutadana sobre els impactes ambientals i de salut relacionats amb les descàrregues d’aigües pluvials.
Xavier Martínez, responsable del centre tecnològic Eurecat, ha assegurat que “tindrà un impacte directe en la qualitat de les platges de la ciutat i que ajudarà a millorar en més d’un 10% les aigües de bany que no es consideren excel·lents”. Així mateix, es reduiria en un 30% l’impacte sobre el medi ambient la càrrega contaminant abocada durant pluges i tempestes intenses.
La prova està previst que comenci l’1 de setembre i que acabi el 31 de desembre del 2021. Disposa d’un pressupost global de 2.274.164 euros, dels quals un 60% està finançat pel programa Life de la Unió Europea.
L’assaig, dut a terme simultàniament a Berlín, s’engloba dins del projecte iBathwater, liderat pel centre tecnològic Eurecat, amb la participació de l’Ajuntament de Barcelona, el Cercle de l’Aigua, Adasa Sistemes i el Centre d’Investigació de l’Aigua de Berlín.
Laia Cases, coordinadora del projecte, adverteix que “la gestió in situ del clavegueram tindrà un impacte directe en l’economia local i turística de la ciutat”, ja que serà “un actiu molt important” a les platges de Barcelona i voltants.