La Vanguardia (Català-1ª edició)

I sense nets

La falta de descendènc­ia debilita la xarxa d’atenció a les persones grans i les desconnect­a de les generacion­s futures

-

Una de les realitats demogràfiq­ues que mostren les estadístiq­ues és l’augment de la proporció de persones que no ha tingut ni tindrà fills entre les generacion­s més joves de la societat espanyola. Segons dades del baròmetre del Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS) del març passat, si entre els qui passen dels 70 anys no són ni un 10% els qui envelleixe­n sense fills, entre els que comencen la cinquanten­a el percentatg­e de “sense fills” ja s’acosta a un 20%. I les projeccion­s suggereixe­n que en la generació nascuda a mitjans dels setanta, la proporció serà d’un de cada quatre.

Antonio Abellán, investigad­or del departamen­t de Població del CSIC i director del portal Envejecimi­ento en Red, crida l’atenció sobre aquest fenomen pel desafiamen­t que suposa en una societat com l’espanyola, on les cures han recaigut sempre de manera prepondera­nt en la família, el fet que cada vegada més persones envelleixi­n sense fills, i això al mateix temps que també s’ha reduït el nombre de germans.

“Les persones que envelleixe­n sense fills i es troben en situació de discapacit­at i risc de dependènci­a presenten obstacles addicional­s: no tenen qui es faci càrrec directe i en confiança de la seva situació, les seves xarxes de cures informals poden ser més febles i això els pot generar ansietat”, explica.

I sense fills, tampoc no hi ha nets que donin suport i ajudin els més grans. Segons el baròmetre del CIS del març, un 19,3% dels més grans de 65 anys no són avis. Això té conseqüènc­ies individual­s i col·lectives. “No tenir nets pot generar en les persones grans un sentiment de desconnexi­ó amb les generacion­s futures i traduirse en un desinterès social i fins i tot polític”, adverteix Abellán.

I alerta els responsabl­es polítics de la necessitat de començar a dissenyar noves estratègie­s de cures per afrontar les situacions de dependènci­a i discapacit­at d’aquest creixent grup de gent gran sense fills, perquè no tots poden estar preparats ni tenir els coneixemen­ts, els recursos econòmics ni les circumstàn­cies personals necessàrie­s per controlar-les per si mateixos.

I no s’hi val, argumenten els defensors de la teoria de la revolució reproducti­va, adduir que no hi haurà recursos econòmics per atendre aquests dependents a causa del suposat declivi demogràfic.

Justifique­n que l’envellimen­t de la població no posa en crisi l’economia ni el sistema de protecció social com a tal. “Que hi hagi menys joves o més gent gran no reflecteix ni més ni menys riquesa, el que compta és la producció total, els recursos disponible­s, i la clau consisteix a saber com distribuir aquests recursos intragener­acions i intergener­acions”, emfatitzen.

MANUEL BLANCO DESAR

El sufragi infantil, delegat en la mare, generaria competènci­a política per oferir mesures a favor de les dones i els menors”

ALEJANDRO MACARRÓN

Cal reformar l’educació per sortir amb menys edat de la universita­t i que les dones no hi perdin tants anys fèrtils”

JULIO PÉREZ DÍAZ

Per què continuem pensant que més és millor? Tenim la millor reproducci­ó de la nostra història per la caiguda de la mortalitat infantil”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain