La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tordera reclama que s’allargui la C-32

L’alcalde demana que la via arribi fins a Lloret, recorda que fa 70 anys que hi ha col·lapses circulator­is i tem que el projecte no avanci

- Tordera

Alcaldes com el de Tordera, Joan Carles García, no estan disposats a passar un altre estiu com el passat. Primer va ser el projecte discrimina­tori del Ministeri de Foment, que el 2012 va retallar inversions per convertir en autovia l’N-II a partir de Maçanet –cosa que “castigava” el projecte del Maresme– tan sols per millorar accessos a urbanitzac­ions i ampliar calçades. Ara s’hi afegeix la incògnita sobre la paralitzac­ió del projecte per allargar l’autopista C-32 fins a Lloret de Mar, una mesura que permetria extirpar per sempre els col·lapses circulator­is que s’hi eternitzen.

Amb les retallades introduïde­s al projecte de l’autovia del nord-est –el tram del Maresme entre Tordera i Maçanet– el Ministeri de Foment “va castigar” el nord de la comarca revocant el projecte de doble carril, que sí que està construint a la demarcació de Girona. Va adduir un pressupost excessiu (22 milions d’euros) i va passar a una inversió de 6,9 milions que va impedir fer la connexió clau per als serveis viaris de l’N-II amb la Costa Brava, i també la de Tordera amb Hostalric per enllaçar amb l’AP-7.

Ara a Tordera li fa por patir un altre greuge en la prolongaci­ó de la C-32 fins a Lloret, amb uns tràmits que la Generalita­t ja havia d’haver activat una vegada superada la suspensió cautelar del projecte, instada pel recurs de diverses entitats del territori que entenien que s’havia modificat la declaració ambiental de l’any 2000. El Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat de la Generalita­t ja ha actualitza­t la declaració d’impacte ambiental i les modificaci­ons del projecte fins a Lloret de Mar, però no avança en l’inici de les obres.

El col·lapse que hi ha a la sortida de la C-32 a Tordera, especialme­nt a l’estiu, eleva el to de la protesta. “Fa 70 anys que vivim una aberració viària”, es queixa l’alcalde de Tordera. Els conductors estan sotmesos a retencions de fins a set quilòmetre­s, moltes vegades causades pels Mossos d’Esquadra, “ja que prioritzen la sortida de l’autopista però paralitzen la resta del territori”. Actualment no hi ha un vial alternatiu als vehicles que van cap a Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar, la qual cosa implica que els conductors, per fer un tram de sis quilòmetre­s, hi estan més de 40 minuts o bé opten per circular per camins forestals.

El projecte aprovat el 2016 preveu connectar l’actual C-32 des de l’enllaç de la GI-600 i la C-63 i disposar d’un enllaç amb la GI-682, la carretera entre Lloret i Blanes. El traçat es va dissenyar amb dos carrils de circulació en sentit nord i un en sentit sud, tots dos separats per una mitjana. S’havia de reactivar aquest any, però va quedar paralitzat per “l’aplicació del 155”.

“A Tordera som víctimes de la nostra bona voluntat”, clama Joan Carles Garcia. Recorda que el municipi va haver de pactar amb els ecologiste­s per acceptar l’autopista sobre el riu, malgrat que afectava una zona protegida com Can Jalpí, precisamen­t per “facilitar la viabilitat del projecte de prolongaci­ó fins a Blanes, Lloret i Tossa”, que no es du a terme. El viaducte no “ens serveix ni a Tordera ni a Palafolls, però l’acceptem”, diu l’alcalde. Ara reclama que, “una vegada fetes les expropiaci­ons, s’agiliti el projecte” que ha d’impulsar la concession­ària de l’autopista, abans Acesa, ara Invicat i Aucat, amb un “peatge en l’ombra”.

En la mateixa línia, des de Tordera consideren que fer anar el trànsit a una rotonda encara agreuja més el caos circulator­i. Demanen un carril d’acceleraci­ó per facilitar l’accés a la carretera de Blanes, la GI-600, una via sovint congestion­ada i sense vorals. Reclamen, per això, carrils d’avançament com els que es van instal·lar a l’A-2 (abans N-II) cap a Maçanet.

Aquest estiu s’ha viscut un altre col·lapse per la falta d’un vial alternatiu cap a Blanes, Lloret i Tossa

 ?? RÀDIO TORDERA ?? Trànsit intens a l’N-II a l’altura de Tordera
RÀDIO TORDERA Trànsit intens a l’N-II a l’altura de Tordera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain