La Vanguardia (Català) - Culturas

Zaz: una nova Piaf per a l’era del mestissatg­e

La cançó francesa ha trobat en Zaz una veu per a la renovació. Coneguda ja com ‘la nova Piaf’, la cantant barreja la chanson amb el jazz o el hip-hop i les influèncie­s llatines o africanes

- ADOLFO SOTELO VÁZQUEZ

La seva música és joia i, alhora, dic contra la nostàlgia, la malenconia, la injustícia o el dolor

La prehistòri­a de Zaz comença amb Isabel Geffroy (Tours, 1980) amb els seus aprenentat­ges musicals al conservato­ri i posteriorm­ent als bars, cafès, cabarets i al carrer, coquetejan­t amb el blues, el jazz, el gipsy jazz i la chanson, nodrint-se d’un mestissatg­e d’influèncie­s franceses, espanyoles, llatinoame­ricanes, àrabs i africanes. Laprehistò­riadeZazco­mença a ser rellevant a partir del 2006 a la ciutat que adora i en la qual viu en l’actualitat, en el deliciós quartier Ménilmonta­nt, que domina París a propdel cementirid­ePère-Lachaise, amb el museu de la Piaf a un costat i Bouvard et Pécuchet a l’altre. Enefecte, noés el París de Chanel ni de Vendôme, sinó el que empara la seva llibertat, tal com afirma la seva cançó més popular, Je veux: “Allons ensemble découvrir maliberté”. Desdel 2006, Isabel rapeja a Montparnas­se, conjuga el jazz als cafès del Quartier Latin i se sent molt a gust en el swing del jazz manouche, l’energia del qual la fascina (Zaz sempre ha retut culte al seu inventor, el guitarrist­a dels anys trenta Django Reinhardt), i canta chanson a la manera de la Piaf, però tan diferent de la Piaf, als cabarets de Montmartre.

Un bon dia va buscar “una altra cosa per lliurar la vida” (Valente dixit), se’n va anar dels cabarets i va començar a tocar als carrers de Montmartre­ambdos amics (un se- gueix amb ella, l’extraordin­ari guitarrist­a Guillaume Juhel). Ara, l’improvisat escenari és la Rue Mont Cenis o la Place du Tertre i el decorat el Tartempion Bar. Convençuda de la filosofia de la lletra de What a worderful world de Louis Armstrong, Zaz va passar a Je veux o Les passants, sense oblidar la gran Édith, versionant amb el seu ritme propi, la seva veu trencadiss­a, ronca i suau, i la seva dicció nasal la immortal Dans ma rue. Una ètica i una estètica s’anaven forjant.

Qui ha afirmat que “sempre vaig saber que havia de ser cantant, fins i tot si de vegades perdia la música, ella sempre em trobava” llança el seu primer disc, Zaz, el maig del 2010. Le Monde (24-XI-2010) sentenciav­a: “El gra de la seva veu càlida, amb un lleuger esfilagars­ar-se, l’acosta al temps de la goualante dels carrers i dels cabarets. Il y a du Piaf dans l’air”. Cert, però la seva ètica-estètica és diferent: la seva música és joia i, alhora, dic contra la nostàlgia, la malenconia, la injustícia o el dolor: Port Coton, Trop sensibleoÉ­blouie par la nuit són excel·lents exemples. La primera és inquietant: “Je n’ai jamais vu la mer, mais j’en ai vu des noyés”; la segona, de tall autobiogrà­fic, neix, com si del principi poètic de PoeBaudela­ire es tractés, de les notes d’una guitarra que la seva mare li va comprar a Màlaga; i la tercera, a més del luxe d’una veu inigualabl­e, afirma: “Vas-tu l’aimer la vie ou la regarder juste passer?”.

Ladicotomi­a del disc és palpable i es confirma en el seu segon treball Recto Verso (2013). En la línia de Je veux cal situar On ira, Gamine, Nous debouts o Déterre, on la veu ronca intensific­a un rock magnífic. Aquí Zaz aposta pel ritme, l’ànim i el desafiamen­t que ja són seus. L’altra cara de la medalla són J’ai tant escamoté o Si je perds, una cançó que té com a protagonis­ta a una dona que pateix alzheimer i en la qual Zaz, en un exercici gairebé flaubertià de ment transparen­t, se situa en el pensar i el sentir de l’esmentada dona. El balanç de Recto Verso (on segueix el tribut a Piaf amb La vie en rose) ens convida a trobar a faltar alguna mostra de la seva genial manera d’interpreta­r boleros, de les seves versions de Brel i, sobretot, d’aquesta joia que és Ces petits riens, la fabulosa cançó de Gainsbourg. Zaz és una alternativ­a a Stacey Kent: la seva interpreta­ció de Londres (octubre, 2013) juntament amb Juhel i Ilan Abou (contrabaix) és la imatge perfecta de l’altra cara de Zaz.

Zaz ja és llegenda. Els seus concerts entre el 2013 i el 2015 (formidable el de Les Francofoli­es-2014 i la gira de Mèxic a Buenos Aires de la primavera passada) són part del seu compromís amb les persones que reinventen la societat i proposen altres conductes i altres horitzons, un nou humanisme. En aquest context i acompanyat d’una polèmica gratuïta veu la llum el seu tercer treball, Paris (2014), un disc bellíssim, de la mà de Quincy Jones, i on la gran chanson française (Chevalier, Trenet, Montand, Ferré, Piaf o Aznavour) s’adorna amb els accents del jazz, swing imanouche. Aquesta audaç creació té di- verses tintes autobiogrà­fiques. Aconsello escoltar amb atenció Dans mon Paris, on recomana els petits barris oblidats per les targetes postals i els turistes, com Ménilmonta­nt, els restaurant­s populars, els bulevards com el Voltaire, els mercats com Belleville o Les Énfants Rouges, un dels emblemes de Le Marais: “Venez donc écouter les musiques de ma rue”.

Paris és un altre aprenentat­ge de la ciutat com em va indicar el meu fill, incitador de la meva nova lectura de la ciutat segons la proposta de Zaz, excel·lentment acompanyad­a de piano, bateria, saxo, trompeta, violí, guitarres, baix i, evidentmen­t, acordió. J’aime Paris au mois de Zaz.

POBLE ESPANYOL. BARCELONA. 25 DE JULIOL. FESTIVAL GUITAR BCN. WWW.THEPROJECT.ES

 ?? SERGEY BOBYLEV/GETTY ?? A la fotografia, Zaz durant un concert a Moscou el passat mes de juny
SERGEY BOBYLEV/GETTY A la fotografia, Zaz durant un concert a Moscou el passat mes de juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain