La Vanguardia (Català) - Culturas

L’enigmàtic nan saltador

- NÚRIA ALBESA

Rumpelstil­zchen (El nan saltador), la popular rondalla dels Germans Grimm, explica com la filla d’un moliner, empresonad­a per un rei avariciós, s’esforça a convertir la palla en or, tal com el seu pare assegura que pot fer. Incapaç d’aconseguir-ho, demana ajuda al Rumpelstil­zchen, el màgic nan saltador. Anys més tard, ja convertida en reina, haurà de pagar el favor sobrenatur­al entregant-li el seu primer fill. Només se’n deslliurar­à si endevina el nom del malvat nan saltador.

Alguns elements d’aquest conte popular, encara que de manera indirecta, serveixen de punt de partida a Pere Parramon (Girona, 1977) per ordir la seva primera novel·la, El noi saltador i la reina dels guardians rossos. El protagonis­ta d’aquesta història, però, no és un nan geperut del bosc, sinó l’enigmàtic fill d’una família benestant d’origen alemany establerta a Collserola que viu envoltat de llibres i que posseeix una imaginació que el fa especial. El noi saltador —de qui, d’entrada, desconeixe­m el nom— és capaç de reflexiona­r sobre l’art i la música amb una genialitat impròpia de la seva edat, un fet que en gran part deu al contacte prematur amb la literatura i a l’adoctrinam­ent imposat per la seva mare, una mare, cal dir, de porcellana, d’una bellesa divina, per qui professa una admiració absoluta (“la mare se- dueix perquè és esperada, com descendia al món dels homes la deessa de l’amor quan tot semblava perdut”).

L’aïllament a què viu sotmès el porta a projectar un ésser invisible: el senyor Hans, l’home eriçó, mig home mig animal, un amic que l’escolta i és capaç de fer-lo somiar en el món exterior, un món que li és completame­nt vedat. El lector, deixant-se portar pel vaivé d’una realitat delirant, s’endinsa en una amistat que s’engrandeix entre lectura i lectura, sota la manta o amagats dins l’armari. Perquè el noi saltador necessita molta comprensió, perquè pateix, perquè viu enfonsat en

El jove protagonis­ta és capaç de reflexiona­r sobre l’art i la música amb una genialitat impròpia de l’edat

el negre, avesat al dolor. El noi saltador i la reina dels guardians rossos és una novel·la-conte notablemen­t original, bastida a partir de tres personatge­s difícils d’oblidar i unes reflexions contundent­s sobre la bellesa i la perfecció que ressonen a mesura que avancen les pàgines.

 ?? SD EDICIONS ?? L’autor gironí Pere Parramon
SD EDICIONS L’autor gironí Pere Parramon

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain