La Vanguardia (Català) - Culturas

Un Marco Polo gallec

- CARLES BARBA

La narrativa espanyola històrica està en un moment dolç. D’un temps cap aquí –posem des d’El hereje de Delibes (1998)– autors com Ildefonso Falcones, José Luis Corral, Matilde Asensi, Julia Navarro, Chufo Llorens, Gonzalo Giner, Magdalena Lasala o Santiago Posteguill­o han practicat el gènere i han guanyat un ampli espectre de lectors. Sobre aquesta terra tan ben adobada, Edhasa ha posat oportuname­nt en marxa el premi de Narratives Històrique­s, i en la seva primera edició l’hi ha donat a una senyora novelassa medieval, Laín, la peripècia d’un fill il·legítim del senyor d’un petit feu gallec, les aventures del qual el condueixen fins a terres tan llunyanes com Samarcanda o Xanadú. Firma l’ambiciosa obra Fernando Narla (Lugo, 1978), un comandant aeri que té escrites cinc ficcions més, entre les quals Ronin.

Michel Tournier diu que des d’Homer els escriptors poden dividir-se segons s’inspirin en la història o en la geografia, sent La Ilíada una llegenda històrica i L’Odissea una epopeia geogràfica. Fernando Narla juga aquí les dues cartes, i d’una banda porta al seu heroi a latituds d’allò més exòtiques i remotes, i de l’altra el fa respirar llocs amb uns vestigis que ens parlen de temps molt reculats. La novel·la, en qualsevol cas, es desgrana en ple segle XIII –entre el 1237 i el 1284– i relata una doble expedició, la de Rodrigo de Seijas, senyor de San Paio, a terres palestines per reconqueri­r-les per a la causa cristiana; i la posterior del seu fill bastard Laín cap a Gaza, qui, com Telèmac, va a la recerca del progenitor perdut, secundat en això per un lloctinent d’aquell, Guy de Tarbas, que acabarà sent per al noi el veritable pare.

La narració s’enriqueix des de l’íncipit amb un altre personatge essencial, Martín Codax, un trobador de Vigo que troba Laín quan, com Ulisses, torna ple d’experiènci­es a la seva Ítaca gallega, i decideix compondre amb les seves peripècies un cantar de gesta.

Hi ha raons de sobres. La sin-

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain