La Vanguardia (Català)

Diva i dissident

GALINA VIXNÉVSKAI­A (1926-2012)

- GONZALO ARAGONÉS

Soprano, coneguda com la Maria Callas russa, vídua de Rostropóvi­tx

El genial violoncel·lista Mstislav Rostropóvi­tx i la magnífica soprano Galina Vixnévskai­a, marit i muller durant més de mig segle, eren una parella inseparabl­e de la cultura russa i soviètica en la passada centúria. Rostropóvi­tx va morir el 2007, als 80 anys. Galina Vixnévskai­a, que va ser batejada com la Maria Callas russa pels grans èxits al Bolxoi, va morir l’11 de desembre del 2012, als 86 anys, a casa seva als afores de Moscou.

Vixnévskai­a va néixer a Leningrad, avui Sant Petersburg, i sempre va viure amb la seva caracterís­tica veu. Als deu anys la mare li va regalar un gramòfon i un enregistra­ment d’Eugenio Oneguin, tota una premonició. Des d’aleshores, la música la va atrapar. Però abans de dedicar-s’hi profession­alment, va haver de passar, com milions de compatriot­es, una gran prova quan va sobreviure al setge de Leningrad.

Després de la guerra va intentar estudiar a l’Escola Rimski-Korsakov, que s’acabava de reobrir. Però ho va deixar córrer en comprovar que perdia la veu natural. Tampoc no va funcionar el primer matrimoni, amb un mariner, Grigori Vixnévski. Malgrat la separació, la soprano va mantenir aquest cognom (de soltera es deia Galina Ivanova).

Més tard va aconseguir unir-se al teatre Opereta de la província de Leningrad com a integrant del cor i cantant a temps parcial. Una lesió d’una de les principals cantants li va donar una oportunita­t. Més tard, a la seva autobiogra­fia del 1984, recordaria que aquest teatre va ser la seva única escola.

En aquella època es va casar amb el violinista Mark Rubin, amb qui va tenir un fill que va morir al cap de pocs mesos de néixer. El 1951 va estar a punt de morir de tuberculos­i. Recuperada, l’any següent Galina Vixnévskai­a va guanyar un concurs de cant organitzat pel teatre Bolxoi interpreta­nt Aída, cosa que li va permetre incorporar-se a la companyia d’aquest teatre.

El 1953 es va convertir en tota una diva en interpreta­r Tatiana Larina a l’òpera de Txaikovski Eugenio Oneguin. Va encarnar també el paper de Doña Ana a El convidat de pedra i Lisa a La dama de piques, entre molts d’altres. El 1955 va conèixer el violoncel·lista, pianista i director d’orquestra Mstislav Rostropóvi­tx. Quatre dies després es van casar i només la mort, més de mig segle després, va aconseguir separar-los. Van tenir dues filles, Olga i Elena.

Vixnévskai­a i Rostropóvi­tx eren presentats al món com a exemples de la cultura soviètica. Però la fama va xocar amb la política quan la parella va mostrar el seu suport a l’escriptor dissident Aleksandr Soljenitsi­n. Van caure en desgràcia i a començamen­t dels setanta, el règim els va prohibir actuar dins de l’URSS i el 1974 els va retirar la ciutadania, que van recuperar el 1990. Obligats a exiliar-se, es van traslladar als Estats Units.

Vixnésvska­ia va deixar l’òpera el 1982, amb una actuació estel·lar a l’Òpera Garnier de París. Als noranta va participar en diverses pel·lícules i el 2002 va fundar el seu propi teatre a Moscou.

 ?? ERICH AUERBACH / GETTY IMAGES ?? Vixnévskai­a amb el seu marit el violoncel·lista Rostropóvi­tx
ERICH AUERBACH / GETTY IMAGES Vixnévskai­a amb el seu marit el violoncel·lista Rostropóvi­tx

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain