La Vanguardia (Català)

La naturalesa atrapa l’Unai

Andoni Canela fotografia les experiènci­es amb el seu fill de sis anys en viatges pel Pirineu i els EUA

- ANTONIO CERRILLO Banyoles

El fotògraf Andoni Canela ha publicat un llibre amb les observacio­ns de la naturalesa junt amb el seu fill Unai quan tenia sis anys. És un àlbum de fotos, un quadern de viatges i una guia de naturalesa amb les excursions compartide­s per pare i fill amb vivències reflectide­s en fotos, textos, dibuixos i la cal·ligrafia infantil de l’Unai. Paisatges tan diversos com el Pirineu glaçat o les dunes desèrtique­s de Dakota del Sud són l’escenari en què es retrata com neix la passió d’un nen per la naturalesa i la seductora estratègia d’un pare per transmetre la complicita­t que ja va heretar del seu predecesso­r. Aquest exercici tan original ajuda a entendre com i per què un nen queda captivat per la naturalesa.

Tot va començar quan Andoni Canela, fotògraf especialit­zat en naturalesa i col·laborador de La

Vanguardia, va decidir deixar de viatjar durant un any per compartir el temps amb la seva família. Acompanyav­a el seu fill fins a l’escola passejant vora l’estany de Banyoles (on viuen) i esmorzaven en un banc mentre observaven les fotges, unes aus aquàtiques habituals de l’estany.

L’Unai va quedar captivat per les fotges i li va demanar al seu pare de repetir aquest esmorzar a l’aire lliure cada matí (croissants de xocolata i un termos amb Cola Cao preparat a casa). I així ho van fer durant un any, en curtes sessions que els permetien fer fotos i vídeos dels pollets, de l’estany i de la seva atmosfera canviant, per penjar-les en un blog amb notes de l’experiènci­a.

L’Unai va començar a identifica­r alguns llocs de les seves primeres troballes (el banc de les fotges, el banc dels conills), a reconèixer les diverses aus i espècies (la merla, el corb, el pit-roig), de vegades ajudat pels Cuadernos de

campo de Félix Rodríguez de la Fuente que Canela conserva de quan era petit. I el naturalist­a novell va anotar minucioses observacio­ns mentre aprenia a escriure i posava títols en anglès a les seves exploracio­ns de fantasia. Aquest és l’origen de Looking For Fochas (editat per PAU Education).

Noves experiènci­es amb el seu pare el van portar a compartir les màgiques nevades a Castellar de n’Hug i un viatge ple d’emocions a Colorado i a Dakota del Sud (EUA), on va visitar el Parc Nacional de les Grans Dunes de Sorra i els territoris indis dels sioux.

“Em sorprèn l’energia de l’Unai i les ganes amb què s’aixeca a la sis del matí quan a fora fa un fred que pela. Però és així d’aventurer. I el seu entusiasme de vegades es veu compensat amb troballes excepciona­ls, com la d’aquest matí: fotges americanes! És el primer de veure-les”, anota Canela al llibre després de la visita d’un llac a la vall de Saint Louis (Colorado).

Per això, Looking for Fochas és també una indagació sobre aquest viatge migratori que fan algunes persones per recuperar aquella primera vivència única en contacte amb la Naturalesa i com es va gestar una seducció que els acompanyar­à sempre.

“A la canalla, la naturalesa els ofereix moltes possibilit­ats de jugar sense ni tan sols conèixerla. Per això si, a més, els dónes eines i coneixemen­ts, els ensenyes els noms i la seva utilitat, i els planteges reptes per indagar, la motivació és incessant”, diu Andoni Canela.

El fotògraf (premi Godó de Fotoperiod­isme) va quedar seduït al

campament de les formigues que visitava amb el seu pare a Tudela (Navarra), a l’hort familiar al costat de l’Ebre, i contemplav­a extasiat els animals de les Bardenas Reales, un territori navarrès estrany i atractiu esculpit per les pluges i el cerç.

A Dakota del Sud, l’Unai va re- petir la seva experiènci­a quan va observar les grues canadenque­s, els bisons i el coiot.

I referint-se a un viatge recent per Alaska amb el seu pare, el nen, ja de vuit anys, descriu amb emoció com és el caribú o l’àguila calba. “–Quin és el teu animal favorit? –El puma, mai no ho n’he vist cap... –Però en pots veure al zoo... –No m’agraden els animals al zoo. M’estimo més buscar-ne a la muntanya, encara que després no aconseguei­xi veure’n.

–Haurem d’anar a fotografia­rlos a la Patagònia o a Amèrica del Sud –intervé el pare viatger.

–Sí, hem de preparar-hi una expedició!” –sentencia el nen assumint el nou repte d’explorador.

Looking for Pumas.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Andoni Canela i el seu fill Unai, fotografia­ts divendres a l’estany de Banyoles (Pla de l’Estany)
INMA SAINZ DE BARANDA Andoni Canela i el seu fill Unai, fotografia­ts divendres a l’estany de Banyoles (Pla de l’Estany)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain