La Vanguardia (Català)

Molts productes sense sucre tenen més greixos i calories que els normals

- MAYTE RIUS Barcelona light OCU Salud

Triar productes sense sucre per baixar de pes no resulta eficaç. Tret d’aquells productes molt ensucrats –com ara melmelades o cacaus solubles–, els aliments

o elaborats amb edulcorant­s no engreixen menys que la seva versió normal i n’hi ha que fins i tot tenen més calories perquè incorporen més quantitat de greixos.

Així ho adverteix l’Organitzac­ió de Consumidor­s i Usuaris (OCU) en un article recent sobre la moda dels edulcorant­s i també ho confirma la presidenta del Col·legi de Dietistes-Nutricioni­stes de Catalunya (Codinucat) i de la Societat Catalana d’Alimentaci­ó i Dietètica Clínica, Nancy Babio. “Als productes que els treuen sucre els incorporen altres ingredient­s per tal que continuïn sent agradables al paladar, i normalment el que afegeixen són greixos hidrogenat­s o trans, que a més de no ser bons per a la salut tenen més calories per gram que el sucre”, explica Babio. I detalla que cada gram de greix aporta nou calories, mentre que un gram de sucre en té quatre.

“Per això les pastes i xocolates sense sucres afegits sempre tenen més calories que la seva versió normal”, emfatitza l’especialis­ta en nutrició. A l’última revista s’ofereixen alguns exemples. Les 122 quilocalor­ies de 30 grams de croissants normals d’una popular marca de brioixeria es converteix­en en 137 en la seva versió “0% sense sucres”; i les 96 quilocalor­ies d’una porció de xocolata amb llet passen a ser 100 en la porció “sense sucres afegits”. També s’analitza el cas del tomàquet fregit i els experts de l’OCU conclouen que la versió edulcorada té idèntiques calories però un 22% més greixos.

“Quan veus l’etiqueta light has d’entendre que aquest producte té un 30% menys del nutrient que es retira (el sucre, per exemple), però no que engreixa un 30% menys, perquè la quantitat d’altres nutrients, com els greixos, pot haver variat, així que convé comparar la composició de la versió edulcorada amb la de la normal” per saber què consumeixe­s i quantes calories en té, explica Babio.

Segons l’OCU, l’etiqueta “sense sucre” sí que implica una significat­iva reducció de calories en el cas de la melmelada, el cacau soluble i els lactis desnatats, on la substituci­ó del sucre per edulcorant­s i l’absència de greixos disminueix­en l’aportació energètica. Tot i això, l’organitzac­ió qüestiona la moda dels edulcorant­s. “Tret de per als diabètics, l’ús d’edulcorant­s en la nostra dieta no aporta res més que un increment en el preu dels productes”, assenyala el seu portaveu. Perquè, segons les seves anàlisis comparativ­es, els productes edulcorats són, de mitja, un 60% més cars que les versions clàssiques dels mateixos.

Al marge de qüestions econòmique­s, Babio assegura que també hi ha raons de salut per ser moderat en el consum d’edulcorant­s. “Encara no hi ha conclusion­s definitive­s, però sí investigac­ions en marxa sobre els indicis que un ús molt freqüent o abusiu d’edulcorant­s altera la flora intestinal”, apunta la presidenta de Codinucat. “No hi ha cap problema en edulcorar el cafè diari, però cal ser cauts i no consumir edulcorant­s en tots els aliments que ingerim”, conclou.

Els productes edulcorats són, de mitjana, un 60% més cars que la versió clàssica, segons l’OCU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain