La Vanguardia (Català)

Lactis com els d’abans

Agrofresc, l’empresa distribuïd­ora de iogurts, llet fresca i mató, factura 3 milions d’euros

- BLANCA GISPERT Barcelona

La plaga de fil·loxera va obligar molts a abandonar la vinya. I la família Bosch, de Sallent, va decidir dedicar-se a la ramaderia per elaborar llet fresca i mató. Distribuïa porta a porta al veïns de Sallent i encara avui creu que el negoci manté aquesta proximitat.

Va començar l’any 1889 i no va ser fins al cap d’un segle quan va distribuir arreu de la demarcació. Ho feia sota el nom de la marca La Torre, la masia mil·lenària on pasturaven les vaques, s’elaborava el producte i es venia al consumidor final. Ubicada a peu de carretera, molta gent que viatjava a Andorra s’hi aturava a comprar. De fet, Josep Maria Bosch, avui al capdavant del negoci, explica que no va ser fins que la carretera va quedar com a via secundària quan la família es va proposar vendre arreu de Catalunya. Eren els anys 2000 i llavors, els Bosch ja havien introduït els iogurts a la seva cartera de productes. Per millorar la distribuci­ó, es van aliar amb la família Canadell, que elaborava mató i, a parts iguals, van crear Agrofresc, l’empresa comercial que avui s’encarrega de la venda dels productes. “Gràcies a aquesta aliança vam rendibilit­zar les comandes i vam poder créixer durant la crisi. Avui venem a més de 1.000 botigues, algunes al sud de França”.

Amb una plantilla de vint persones, Agrofresc va facturar l’any passat 3 milions d’euros, un 60% dels quals van venir de La Torre, un 20% dels productes de Canadell i la resta d’articles que Agrofresc

La família Bosch va fundar el negoci el 1889 i encara avui controla totes les fases de producció

distribuei­x per a terceres marques, com gaspatxo o orxata. “Veiem que l’alimentaci­ó de proximitat està de moda i que l’atractiu de la marca ha augmentat. Per fer front a aquest increment de demanda ens hem hagut de renovar. El 2014 vam invertir 600.000 euros en noves instal·lacions i, a principis d’any, vam arribar a un acord de col·laboració amb la granja Parella de Sagàs, al Berguedà, per augmentar la producció”. Bosch apunta que es tracta del primer projecte d’integració del sector boví a Catalunya. “Vam transporta­r el bestiar a la granja Parella de Sagàs i també vam comprar les seves vaques. En total en són 230 i els Sagàs se n’encarregue­n de la cura. La integració ha sigut beneficios­a per a les dues famílies perquè Sagàs havia de fer front a la crisi del sector lleter i nosaltres necessitàv­em més producció”.

Avui, La Torre elabora més de 90 productes i el 60% de les vendes provenen dels iogurts, el 30% de la llet fresca i el 20% d’altres postres. En els pròxims anys, Bosch té previst invertir 400.000 euros per ampliar altra vegada les instal·lacions. Diu que la granja ja té capacitat per a triplicar la producció però que el creixement del negoci no és urgent. “Primer, volem consolidar-nos a França, Girona, Lleida i Tarragona. Som una companyia de km zero i volem reivindica­r el que poques firmes poden dir: que controlem el producte des del naixement de les vaques fins que el posem a l’abast del client. Tal com fèiem abans”.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Josep Maria Bosch i Miquel Bosch a les instal·lacions de granja La Torre, a Sallent
LLIBERT TEIXIDÓ Josep Maria Bosch i Miquel Bosch a les instal·lacions de granja La Torre, a Sallent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain