La Vanguardia (Català)

Isidre Fainé es queda a la Fundació La Caixa i Jordi Gual presidirà CaixaBank

Els consells de les dues entitats es reuneixen demà per aprovar el relleu al banc i complir amb la regulació financera

- MANEL PÉREZ Barcelona

Després de mesos d’especulaci­ons, el consell d’administra­ció de CaixaBank té previst aprovar demà el relleu del seu fins ara president, Isidre Fainé, per Jordi Gual, director d’estratègia del grup. La proposta serà formulada per la Fundació Bancària La Caixa –que també presideix Fainé– i que és el primer accionista del banc, amb el 57% del capital.

Incògnita revelada. Jordi Gual Solé serà el substitut d’Isidre Fainé en la presidènci­a de CaixaBank. Fainé opta, doncs, a presidir la Fundació bancària La Caixa, accionista que controla CaixaBank, i que demà aprovarà la proposta de Gual perquè la seva candidatur­a sigui presentada, també demà, al consell d’administra­ció del banc per a la seva aprovació definitiva. Gual primer haurà de ser elegit conseller, que actualment no ho és, i després president. En el moment d’aquesta votació, Fainé abandonarà definitiva­ment l’òrgan de govern de CaixaBank. Gonzalo Gortázar continuarà sent el primer executiu de l’entitat en la seva condició de conseller delegat de CaixaBank.

La proposta de Gual com a nou president no executiu de CaixaBank compta amb el vistiplau

L’entitat va comunicar el nom del substitut al banc al BdE i al BCE fa mesos

Li correspon en la seva qualitat de primer accionista proposar el canvi

informal del Banc Central Europeu (BCE) i del Mecanisme Únic de Supervisió (MUS) bancari, que és l’organisme que ara supervisa els sistemes financers dels països de la Unió Europea. Fins que aquesta aprovació no sigui ratificada oficialmen­t pel consell del BCE, i es comuniqui a l’entitat mitjançant carta firmada per Mario Draghi, ocuparà la presidènci­a en funcions de CaixaBank Antoni Massanell, actual vicepresid­ent i un altre dels històrics de l’entitat financera. La benedicció definitiva de Draghi s’espera en el termini de tres o quatre setmanes, asseguren fonts informades sobre el procés.

Fainé, que presideix La Caixa des del juny del 2007, estava obligat a escollir abans de demà, dia 30, entre la presidènci­a de la Fundació bancària i la de CaixaBank, atès que la legislació espanyola no permetia compatibil­itzar els dos càrrecs com a con-

DECIDIT FA MESOS

FUNDACIÓ

seqüència de la imposició europea de modificar la regulació de les caixes d’estalvis després del rescat del sistema financer espanyol.

Malgrat les moltíssime­s especulaci­ons, fins a l’últim moment, sobre el possible substitut de Fainé al capdavant de l’entitat,

fa ja molts dies que el nom de Gual era decidit i comunicat als reguladors financers, el Banc d’Espanya i el BCE. El laboriós i llarg procés d’avaluació del candidat per les autoritats supervisor­es europees ha demorat fins a l’últim moment la convocatòr­ia del consell de CaixaBank, ajornat en diverses ocasions fins a tenir la llum verda de Frankfurt.

L’examen del BCE pondera els coneixemen­ts financers del candidat, les seves habilitats específiqu­es i experiènci­a, així com la seva reputació, la possible existència de conflictes d’interès, la disponibil­itat de temps per ocupar-se del càrrec, així com el seu encaix en els òrgans de direcció de l’entitat. El procés arrenca amb la comunicaci­ó dels noms al Banc d’Espanya, que realitza un primer examen per posteriorm­ent sotmetre’l al BCE.

En el cas de Gual, la llum verda del banc que dirigeix Luis Linde va arribar amb rapidesa. Finalment, es realitzen entreviste­s personals amb la persona elegida a la seu alemanya del BCE.

El procés d’autoritzac­ió del nomenament ha estat paral·lel al de la negociació d’un pacte amb el BCE perquè la societat a través de la qual la Fundació manté la seva actual participac­ió del 56,8% de CaixaBank, la hòlding Criteria, no estigués obligada a sotmetre’s als requerimen­ts de capital que afecten les societats que controlen bancs. D’aquesta manera, la Fundació i Criteria disposen lliurement dels seus fons sense que quedin compromeso­s per a futures necessitat­s del grup bancari.

En virtut d’aquest acord, la Fundació-Criteria reduirà abans del desembre del 2017 la seva participac­ió en el banc al 40%. El mateix percentatg­e màxim s’aplicarà a la representa­ció de Criteria al consell i les comissions rellevants del banc. Com a conseqüènc­ia, el nombre de consellers dominicals s’haurà de reduir per partida doble, ja que l’actual con- sell de 18 membres també es reduirà.

Jordi Gual, nascut a Lleida el 1957, es va incorporar al grup La Caixa el 2005 de la mà del mateix Fainé, que era el director general de l’entitat des del 1999. El nou president de CaixaBank és economista i doctor per Berkeley (Califòrnia). Abans d’incorporar-se al món financer va ocupar alts càrrecs en la Direcció General d’Assumptes econòmics de la Comissió Europea a Brussel.les. A més de la direcció de Planificac­ió Estratègic­a i del servei d’estudis de l’entitat financera, Gual és membre del consell assessor internacio­nal de l’entitat.

EN FUNCIONS Massanell assumirà la presidènci­a provisiona­l fins que arribi la llum verda formal del BCE

REDUCCIÓ

El consell reduirà el nombre de consellers, dels quals La Caixa només tindrà el 40%

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ??
FERNANDO ALVARADO / EFE
 ??  ?? Relleu. Isidre Fainé (esquerra), a la imatge en unes jornades de directius, continuarà en la presidènci­a de la Fundació La Caixa i Criteria. A la dreta, al centre, el seu substitut a Caixabank, Jordi Gual, durant un debat a les jornades del Cercle...
Relleu. Isidre Fainé (esquerra), a la imatge en unes jornades de directius, continuarà en la presidènci­a de la Fundació La Caixa i Criteria. A la dreta, al centre, el seu substitut a Caixabank, Jordi Gual, durant un debat a les jornades del Cercle...
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain