La Vanguardia (Català)

Nadia Murad

ACTIVISTA YAZIDITA

- ELS SEMÀFORS

Nadia Murad va aconseguir escapar-se de l’Estat Islàmic i ara lluita en defensa de les dones esclavitza­des. Acaba de rebre el premi Václav Havel del Consell d’Europa a la defensa dels drets humans i és finalista al premi Sàkharov.

L’activista yazidita Nadia Murad, que va sobreviure al segrest i l’esclavitud sexual sota el jou de l’Estat Islàmic, ha estat guardonada amb el premi Václav Havel a la defensa dels drets humans, que concedeix el Consell d’Europa. Murad, amb la també activista yazidita Lamiya Aji Baixar, és així mateix una de les tres candidatur­es finalistes al premi Sàkharov que cada any concedeix el Parlament Europeu. Amb elles, són finalistes el periodista turc Can Dündar i el líder històric dels tàrtars de Crimea, Mustafa Dzhemilev. El 27 d’octubre es coneixerà la decisió definitiva de l’Eurocambra.

Nadia Murad Basee i Lamiya Aji Baixar han estat proposades pels socialiste­s i els liberals. Totes dues defensen les dones esclavitza­des sexualment per l’Estat Islàmic, després d’haver aconseguit sobreviure al seu segrest, quan els terroriste­s van prendre la muntanya Sinjar –al nord de l’Iraq– l’estiu del 2014. L’ONU va nomenar Murad al setembre ambaixador­a per a la dignitat de les víctimes del tràfic d’éssers humans, i lluita perquè la persecució contra els yazidites sigui considerad­a con un genocidi.

Can Dündar, ex-redactor en cap del diari Cumhuriyet, va ser arrestat el novembre del 2015 per publicar fotografie­s d’un camió dels serveis secrets turcs enviant armes de contraban a grups rebels sirians. Mesos més tard va ser condemnat a cinc anys i deu mesos de presó per “revelació de secrets d’Estat”, però la sentència encara no s’ha executat, perquè el periodista l’ha recorregut i actualment viu exiliat a Berlín, després d’haver sobreviscu­t a un intent d’assassinat. Ha estat proposat per Els Verds, l’Esquerra Europea i l’EFDD, el grup parlamenta­ri del britànic Nigel Farage.

Proposat pels populars, Mustafa Dzhemilev és l’expresiden­t de l’Assemblea Popular dels tàrtars de Crimea. Quan era un nadó va ser deportat amb la seva família a Àsia Central i no va poder tornar fins 45 anys després. Antic dissident soviètic, ara tampoc no pot tornar a Crimea, des de l’annexió russa de la península el 2014.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain