La Vanguardia (Català)

El Papa, l’avortament i la misericòrd­ia

-

MISERICORD­IA et misera, la carta apostòlica divulgada dilluns per Francesc, conté un nou signe d’obertura del Sant Pare argentí. D’ara endavant, els capellans podran absoldre del pecat d’avortament els qui es confessin i es penedeixin d’haver-lo comès. No és aquesta, en sentit estricte, una novetat. Ja podien concedir l’absolució per aquest pecat, penat amb l’excomunió, quan el seu bisbe els ho autoritzav­a. Òbviament, aquesta comunicaci­ó del papa Francesc no vol dir que hagi alterat el seu criteri de fons sobre l’avortament, ni sobre la condemna formal i moral que li mereix. “Vull emfatitzar amb totes les meves forces –aclareix Francesc– que l’avortament és un pecat greu, perquè posa fi a una vida humana innocent”. Però, a continuaci­ó, afegeix: “Amb la mateixa força puc i he d’afirmar que no hi ha cap pecat que la misericòrd­ia de Déu no pugui abastar i destruir, allà on troba un cor penedit”.

Misericòrd­ia, vet aquí la qüestió. Misericòrd­ia com a virtut que inclina a compadir-se dels patiments i misèries alienes. Misericòrd­ia, també, com a virtut molt preuada a l’Església Catòlica, però d’aplicació transversa­l i sovint pertinent de cap a cap de tot l’arc social. Val a dir que aquest Papa és un ferm partidari de la misericòrd­ia. Ho és de paraula i també d’obra. Fa una mica menys d’un any, quan va inaugurar l’any de la Misericòrd­ia i el Vaticà II, Francesc va citar el discurs d’obertura del seu antecessor Joan XXIII en el concili Vaticà II, que va posar al dia la sensibilit­at de l’Església. Va afirmar llavors Roncalli (al·ludint a l’Església): “En el nostre temps, l’Esposa de Crist prefereix utilitzar la medecina de la misericòrd­ia que les armes de la severitat”.

La misericòrd­ia, doncs, com a expressió de la benevolènc­ia, de la caritat i del perdó cristians. Però també com a element de comprensió de la realitat contemporà­nia i com a instrument d’integració de tantes persones de bona fe que, malgrat que pateixen contratemp­s en la seva trajectòri­a vital, són dignes de plena empatia i mereixedor­es d’una segona oportunita­t.

Francesc sap que les seves decisions poden causar certa contestaci­ó en els àmbits més conservado­rs de l’Església. Però no per això deixa de prendre-les i defensar-les. I comportant-se d’aquesta manera exhibeix una convicció, una sensibilit­at social i una connexió amb el present molt convenient­s. La qual cosa acredita la seva sintonia amb la realitat. A més, esclar, de l’alt concepte en què té la misericòrd­ia, plenament equiparabl­e, a parer seu, amb la justícia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain