La Vanguardia (Català)

La temporada d’esquí comença amb bona nota

Tràfec de camions carregats de neu i canons a tot gas han permès a totes les estacions obrir la primera fase del pont

- Boí Taüll JAVIER RICOU

Amb una sola nevada (la de finals de novembre) n’hi ha hagut prou perquè totes les estacions d’alpí del Pirineu català hagin pogut estrenar temporada la primera escapada del llarg pont de la Constituci­ó i la Immaculada. Ha estat una arrencada sense grans multituds (el gruix de visitants s’espera a partir d’aquest dijous) però de nota per la feina feta en aquestes estacions per oferir, amb la neu justa, les millors condicions possibles als seus clients.

Aquests últims dies, a Baqueira hi ha tornat a haver tràfec de camions per portar neu de les cotes més altes als accessos de les pistes situades per sobre dels 1.500 metres. I a gairebé tots els complexos els canons de neu artificial han funcionat totes les hores que el clima ha permès per emblanquin­ar les zones on no va caure la neu natural i augmentar els gruixos en aquelles que ja tenen una base gràcies a les precipitac­ions caigudes del cel.

Els esquiadors que aquests dies han visitat el Pirineu són plenament conscients de tot l’esforç que ha fet un negoci que ja fa unes quantes temporades que es marca com un dels seus principals objectius estrenar la campanya aquesta primera setmana de desembre. Ho afirmava ahir en Carlos, veí de València que ha passat tres dies a l’estació de Boí Taüll amb les seves tres filles. “Es nota que el personal d’aquest complex ha treballat molt per satisfer el client, i la veritat és que a les cotes altes la neu era abundant i d’una qualitat excepciona­l”. L’estació de l’Alta Ribagorça és la que avui presenta un millor estat pel que fa a gruixos, amb més d’un metre i mig de neu en cotes properes als 2.300 metres. Masella també va ser molt afortunada amb el temporal de finals de novembre, fet que ha permès que aquesta estació de la Cerdanya obri tot el desnivell del complex, des de la cota més baixa fins a la més alta, tal com informa Maite Martí, portaveu de l’estació. Aquest complex va tenir ahir la seva punta de visitants d’aquesta primera part del pont amb gairebé 4.700 esquiadors.

La vista a Baqueira Beret des de l’àrea 1.500 pot enganyar l’esquiador que no coneix bé aquesta estació. En aquesta cota gairebé no hi ha neu, però a partir dels 1.800 la imatge de l’estació és molt diferent. Xavier Ubeira, director comercial del complex aranès, indica que han pogut obrir a les cotes més altes 77 quilòmetre­s de pistes. Les àrees de la Bonaigua, Argulls i la Peülla són les que presenten les millors condicions per practicar l’esquí. En aquesta estació han tingut una mitjana d’entre 4.000 i 5.000 esquiadors diaris des de dissabte passat.

Ferrocarri­ls de la Generalita­t, propietàri­a de La Molina, Espot Esquí i Port Ainé, també es mostra satisfeta pel bon començamen­t de la temporada malgrat l’escassetat de neu. La intenció, si les temperatur­es es mantenen de nit per sota dels zero graus, és continuar obrint pistes els pròxims dies a mesura que es vagi fabricant neu amb els canons. I és que sense tota aquesta infraestru­ctura d’innivació artificial la majoria de les estacions del Pirineu no haurien pogut obrir les pistes aquesta primera setmana de desembre encara hi haguessin posat molt d’afany. Un any més aquests complexos han demostrat la seva capacitat per engegar, amb una sola i moderada nevada, tota la maquinària de l’esquí en qüestió d’hores.

Passada aquesta setmana les estacions continuara­n treballant de valent per garantir, encara que sigui amb la neu tan justa que ara tenen, la qualitat de les seves instal·lacions de cara a les festes de Nadal. Tot i que es té l’esperança que la setmana que ve també arribi ajuda del cel amb alguna borrasca.

A Baqueira Beret i Masella han tingut puntes de gairebé 5.000 esquiadors en una mateixa jornada

 ??  ??
 ?? MERCÈ GILI ?? L’estació de Boí Taüll és la que aquests dies ofereix als clients més gruix de neu a les cotes més altes
MERCÈ GILI L’estació de Boí Taüll és la que aquests dies ofereix als clients més gruix de neu a les cotes més altes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain