La Vanguardia (Català)

La tecnoestru­ctura

- Josep Maria Ruiz Simon

AArtur Mas li agrada parlar de la “tecnoestru­ctura de l’Estat”. Diumenge s’hi va referir en l’entrevista als tres encausats pel 9-N que va transmetre TV3. Fa un mes, en un article a La Vanguardia, ja havia apuntat que es perseguien judicialme­nt persones pel fet de tenir i defensar idees que no eren del gust d’aquesta tecnoestru­ctura. Res de nou. L’any 2012, quan va convocar eleccions buscant ser reelegit amb majoria absoluta, ja la presentava com l’enemic a batre. La tirada de l’expresiden­t per aquesta expressió només és comparable amb la de Juan Rosell, que l’any 2007, quan era president de Foment de Treball, ja la va esmentar en una cimera empresaria­l celebrada a Girona, i des d’aleshores no ha deixat mai de recordar-la. Fa una dècada, per Rosell, la tecnoestru­ctura de l’Estat era una monstruosa realitat amb dues grans urpes. Amb una emparava 150.000 funcionari­s que no feien absolutame­nt res, i amb l’altra impedia que s’executessi­n les infraestru­ctures que calien a Catalunya. Més endavant també va ser la causa que obstaculit­zava el seu accés a la presidènci­a de la CEOE, que aleshores anhelava infructuos­ament i que ara ocupa.

Ni Mas ni Rosell són, però, encara que ho pugui semblar, els inventors d’aquest concepte. Va ser l’economista John K. Galbraith, que havia estat assessor de John F. Kennedy, qui el va posar en circulació en una obra del 1967 titulada El nou estat industrial

El règim del 78 es va acabar quan Esperanza Aguirre va declarar la independèn­cia de Catalunya

per descriure el grup de tecnòcrate­s que, arran de les darreres transforma­cions del capitalism­e, havia adquirit una capacitat notable d’influència en els processos de presa de decisió de les empreses i de l’administra­ció pública. El nou capitalism­e descrit per Galbraith es definia entre altres coses per l’estreta relació que s’hi establia entre algunes grans empreses i l’Estat. En aquest context, la tecnoestru­ctura s’hauria convertit en el lloc de trobada del poder polític i el poder econòmic. Les tesis de Galbraith van despertar un gran interès en el tardofranq­uisme. En el món empresaria­l català, en un context definit per la política planificad­a de creixement econòmic del desarrolli­smo, la reflexió sobre aquestes tesis va confluir amb l’aposta per conquerir la tecnoestru­ctura i traduir políticame­nt el poder econòmic. El pujolisme va ser, en part, un resultat singularme­nt decisiu, però no l’únic a Catalunya, d’aquesta aposta, sense la qual no es pot entendre com es va anar concretant la transició. I el pacte del Majestic (1996) volia significar el reajustame­nt dels vells acords en l’època en què la nova economia de les privatitza­cions convidava a repartir de nou el pastís. Va començar aleshores la curta però intensa edat d’or del neocamboni­sme del PP. I el prenafetis­me cultural va evocar l’espectre de Francesc Pujols per parlar de la solució catalana al problema espanyol . Però el règim del 78 es va acabar l’any 2005 quan Esperanza Aguirre, preguntada per l’opa de Gas Natural sobre Endesa, va declarar la independèn­cia de Catalunya. Només a partir d’aleshores es va començar a identifica­r la tecnoestru­ctura amb l’enemic exterior.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain