La Vanguardia (Català)

La pena de mort disminueix un 37% el 2016

L’any passat van ser executades 1.032 persones en 23 països

- Barcelona

Cada dia tres persones són executades, o el que és el mateix, el 2016, un total de 1.032 persones sentenciad­es a mort van perdre la vida en 23 països. L’últim informe d’Amnistia Internacio­nal (AI) sobre la pena de mort al món confirma una tendència a la baixa (-37% d’execucions respecte el 2015, que va ser un any rècord) en les aplicacion­s de la pena de mort. No passa el mateix en les condemnes (3.117 en 55 països), que van augmentar respecte a l’exercici anterior (1.998 en 61 països). Avui encara queden més de 18.800 condemnats a mort.

Entre aquestes xifres no es compten les execucions realitzade­s a la Xina, un país on aquesta pena està considerad­a secret d’Estat, per la qual cosa el Govern castiga penalment els qui filtren informació sobre les condemnes. Segons el portaveu d’AI a Catalunya, Dani Vilaró, són almenys un miler. “No tenim ni idea de quantes, però sabem que sumen més que la resta de països junts”, va explicar. A les bases de dades judicials que publica Pequín, en un aparent esforç de transparèn­cia per la pressió internacio­nal, apareixen 701 condemnats entre el 2011 i el 2016, però no es correspone­n amb la informació de l’organitzac­ió ni inclouen els expedients d’estrangers, de delictes de drogues o de terrorisme.

Després de la Xina, el següent país que més va executar l’any passat va ser l’Iran (567), que juntament amb l’Aràbia Saudita (154), l’Iraq (88) i el Pakistan (87) sumen el 87% de les execucions el 2016. A l’Iran almenys dos dels convictes tenien menys de 18 anys en el moment del delicte. Només es van dur a terme públicamen­t en aquest país (almenys 33) i a Corea del Nord.

Les execucions realitzade­s als EUA també suposen una novetat respecte als exercicis anteriors. La primera potència va executar 20 persones l’any passat, el nombre més baix des del 1991. Per primera vegada des del 2006 aquest país no apareix entre els cinc primers del món en aquesta llista. Segons els responsabl­es d’AI, aquest fenomen s’explica per la dificultat creixent d’obtenir les injeccions letals i no per més conscienci­ació respecte a la pena capital, a la qual s’oposen les Nacions Unides. Durant aquest mes Arkansas executarà vuit presos en tot just deu dies per evitar que el midazolam de què disposen –l’ansiolític que deixa inconscien­t el reu abans d’aplicar-li les substàncie­s mortals– caduqui.

A més, l’any passat dos països –Benín i Nauru– van abolir la pena de mort. Avui 141 estats (tres quarts) no permeten en la llei o a la pràctica el càstig capital. Fa vint anys només 64 eren completame­nt abolicioni­stes.

Els EUA van executar 20 reus, la xifra més baixa en 25 anys; el país més letal és la Xina, amb 1.000 execucions

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain