La Vanguardia (Català)

Sèrbia té per primera vegada una primera ministra i és lesbiana

El president Vucic imposa la seva candidata entre ofenses i crítiques conservado­res

- VLADIMIR STANKOVIC Barcelona

Diuen que tot té una primera vegada. Aquests dies aquesta regla no escrita es va comprovar a Sèrbia. Per primera vegada en la seva història té una dona com a primer ministre. I per si fos poc Ana Brnabic, de 41 anys, elegida per Aleksandar Vucic, ex-primer ministre i ara president de Sèrbia, és obertament homosexual.

Per una Sèrbia encara bastant conservado­ra, on molta gent veu l’homosexual­itat com una malaltia, la proposta de Vucic era un gran xoc, però l’home més poderós del país es va sortir amb la seva. Va reconèixer que “fins i tot alguns membres de la meva família estaven en contra de la meva proposta”. Vucic va patir revessos d’alguns socis, com de Dragan Markovic, líder de Sèrbia Unida –que hi ha votat, juntament amb els seus cinc diputats, en contra dient que el primer ministre ha de ser “un home, pare de família” i que Ana Brnabic no serà “la meva primera ministra”–, va sentir durs retrets i ofenses (cap a Brnabic) dels nacionalis­tes (l’avi patern de la nova primer ministra era croat) i els ultraconse­rvadors (“No sé si adreçarme al candidat com a senyor o senyora”, se sentia), comentaris irònics que la primera ministra “serà una ikebana”...

Però el president Vucic es va mantenir ferm. Al final, el Parlament serbi, amb 157 vots a favor i 55 en contra (30 diputats no hi van assistir), va elegir Ana Brnabic primera ministra i el seu Govern, que té 18 ministeris, dos més que l’anterior.

Val a dir que la primera ministra ha suportat amb dignitat ofenses, moltes al caire de l’insult. Als seus crítics els ha dit “que poden ofendre com vulguin, podeu anomenar-me homo-primer ministre, però jo canviaré Sèrbia”. Sobre els seus orígens ha dit que “el meu avi era croat, jo soc sèrbia”. Ana Brnabic era una desconegud­a, sense passat en política, fins a la decisió d’Aleksandar Vucic d’incorporar-la en el seu govern com a ministra d’Administra­ció Pública. No pertany a cap partit, una cosa que no va caure gaire bé a alguns membres del Partit Progressis­ta Serbi, que creien que el primer ministre ha de ser un dels seus, però havien d’acceptar i donar suport a la decisió del cap Vucic.

La part democràtic­a de Sèrbia i la majoria dels mitjans han acceptat la decisió de Vucic, analitzant­ne els motius. La majoria dels analistes estan d’acord que Vucic ha fet una gran jugada, amb uns quants missatges de fons. No cap dubte que el nomenament d’una dona gai com a primera ministra serà ben vist per Occident i la Unió Europea, on Sèrbia vol ingressar i per a la qual cosa té deu carpetes obertes. En segon lloc, com a alumna d’Occident, amb estudis d’administra­ció d’empreses als Estats Units i un màster a Anglaterra, Ana Brnabic és una perfecta resposta a les acusacions que Sèrbia és prorussa...

Vucic, com al seu dia Tito amb la seva política de no alienat, juga entre Rússia i Occident amb el desig d’entrar a la UE abans del 2020 però sense trencar les relacions històrique­s amb Rússia. Diverses vegades ha dit que Sèrbia no imposarà mai sancions a Rússia.

Ana Brnabic tindrà el difícil repte de demostrar moltes coses. Primer, que és capaç de ser primera ministra. Segon, que no és cap titella de Vucic. Tercer, que tampoc no és un “paraigua” de Vucic, acusat de tant en tant de ser un autòcrata i comparat amb Erdogan o l’hongarès Orbán.

Presentat el seu programa, Ana

El nomenament sembla una jugada de Vucic davant la UE i Brnabic haurà de demostrar la seva independèn­cia

Brnabic va destacar com a prioritats la digitalitz­ació, l’educació i el desenvolup­ament econòmic. Va agrair al govern anterior haver deixat les “caixes plenes” i “bons fonaments”. Va afegir que estarà orgullosa si el seu equip pot repetir els resultats del govern anterior. L’oposició li ha retret que el seu programa és una “llista de promeses, sentides moltes vegades i mai complertes”. Les seves decisions seran analitzade­s amb lupa per totes les parts. Al seu favor hi ha la independèn­cia econòmica, però ara ha de demostrar la seva independèn­cia política. Tampoc no està obligada a seguir les decisions del partit en el poder.

De moment, la seva orientació sexual està en un segon pla. Ella es va limitar dir que “el Govern no defensa la gay parade sinó els drets de tots els ciutadans”. El que més interessa és si serà la mà allargada d’Aleksandar Vucic o tindrà capacitat de governar i prendre decisions pròpies. Sigui com sigui, Sèrbia amb Ana Brnabic té una bona oportunita­t. El seu nomenament és un bon avenç. D’ella depèn si serà alguna cosa més. Com sempre, el temps (i els resultats) serà l’únic jutge objectiu.

 ?? KOCA SULEJMANOV­IC / EFE ?? Ana Brnabic durant la seva presa de possessió dijous passat al Parlament serbi
KOCA SULEJMANOV­IC / EFE Ana Brnabic durant la seva presa de possessió dijous passat al Parlament serbi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain