La Vanguardia (Català)

La cultura envaeix les nits d'estiu andorranes

RUTES NOCTURNES A MINES DE FERRO, CONCERTS DE RAP, VISITES TEATRALITZ­ADES PER RECORDAR ANTIGUES LLEGENDES I MÚSICA EN DIRECTE ENMIG DE VEHICLES CLÀSSICS; LES NITS D'ESTIU D'ANDORRA OMPLEN EL PAÍS DE BONES PROPOSTES

- NEUS DURAN

El públic assistent a les Nits d'Estiu creix any rere any, amb un augment de visitants del 30%, l'any passat, en algunes propostes

Visitar una mina de ferro a la nit, armats amb frontals, i acabar descobrint una exposició d'escultures a l'aire lliure? O potser gaudir d'un concert de música clàssica envoltats d'automòbils històrics, o endinsar-nos en el món de l'art pop amb un recorregut nocturn? Tot això i més són les propostes que Andorra ofereix els vespres de juliol, agost i setembre dins del programa Nits d'Estiu als Museus. Més idees? Ballar a ritme de rap en una antiga farga o fer una immersió en llegendes locals mitjançant una teatralitz­ació, o combinar didàctica i diversió i acabar un itinerari històric amb un espectacle eroticomus­ical.

Com cada any, arriba una altra edició d'aquest programa d'oci que inclou una quarantena de propostes culturals que van començar a finals de juny i s'allargaran fins al 26 de setembre.

I és que si algú cau en l'error de creure que Andorra és només una destinació d'esports, natura i shopping que no aposta per propostes culturals que puguin valer una visita, el programa cultural estiuenc ho desmenteix, perquè a l'oferta diürna d'activitats, prou coneguda pels visitants, el Principat hi suma propostes –majoritàri­ament gratuïtes– dirigides a públics molt heterogeni­s en què segur que tothom troba el que busca.

A més, és una excusa immillorab­le per conèixer alguns dels punts històrics més destacats del país, i espais que difícilmen­t podem trobar en altres destinacio­ns, com ara mines històrique­s, antigues fargues, joies del romànic i diversos museus molt particular­s, com el de la moto, el de l'electricit­at i el de l'automòbil.

SOTA UNA PLUJA D'ESTELS

Aquesta edició s'inclouen, per exemple, visites nocturnes a Santa Coloma i es repeteixen algunes de les que van congregar més públic en edicions anteriors, com la visita nocturna a la Ruta del Ferro coincidint amb la pluja d'estels de Sant Llorenç. També repeteix –i ja és la quarta edició– la Nit de Rap a la Farga Rossell.

Va ser als anys noranta quan Andorra va començar a celebrar les Nits d'Estiu, que cada vegada han anat prenent més relleu i ampliant activitats i públic. La cap d'Àrea de Museus, Marta Planas, va presentar les activitats, en les quals participen els comuns de Canillo, Encamp, Ordino, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, FEDA i el Museu de l'Electricit­at, el Museu del Ta-

bac i el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports. També hi participen la Fundació Ibo-Àfrica i la Fundació ONCA, conjuntame­nt amb la de Crèdit Andorrà, que oferiran concerts a diferents indrets, com ara l'església de Sant Martí de la Cortinada.

INCREMENT DE PÚBLIC

L'increment de públic any rere any es nota, sobretot, en algunes activitats molt vinculades al patrimoni industrial del país. Fedacultur­a, per exemple, l'any passat va tancar la programaci­ó de visites nocturnes a l’MW Museu de l’Electricit­at i el Camí Hidroelèct­ric d’Engolaster­s amb el cartell de complet en les seves activitats.

I és que l'objectiu de promoure i divulgar el patrimoni històric i natural d’Andorra troba, en aquestes iniciative­s, una ocasió per atreure un tipus de públic que normalment potser no s'hi acostaria, tal com explica el doctor Joan Santacana, un dels màxims impulsors de la museografi­a didàctica a Espanya, museòleg responsabl­e de nombrosos projectes d'intervenci­ó en museus i jaciments arqueològi­cs, i autor de Museografi­a didàctica i museologia crítica, entre d'altres. L'ambient nocturn, segons el museòleg, dóna un toc lúdic i d'aventura a les visites, cosa que permet divulgar coneixemen­ts d'una manera amena.

La iniciativa és especialme­nt interessan­t quan aprofita espais culturals o històrics que només podem veure en aquell territori. En el cas d'Andorra, per exemple, té ple sentit que s'organitzin les nits en espais com el Museu del Tabac o el de l'Automòbil, vinculats a la història del Principat. El Museu del Tabac d’Andorra està situat a l’antiga Fàbrica de Tabacs Reig, a Sant Julià de Lòria, i recupera i difon la història del tabac a Andorra al llarg del segle xx. Un altre espai que acull part del programa i que ens permet viatjar al passat del Principat és la Farga Rossell. Situat a la Massana, aquest centre d’interpreta­ció del treball del ferro, la seva producció, transforma­ció i comerciali­tzació ocupa l’antiga Farga Rossell, oberta fins al

Les activitats – la majoria gratuïtess'han de reservar per internet o per telèfon, i cal afanyar-se

1876. Es pot complement­ar amb l’itinerari cultural europeu Homes de Ferro, que vol donar a conèixer les mines, les carboneres i l’hàbitat miner i siderúrgic, una de les activitats econòmique­s més importants a Andorra de principis del segle xvii a finals del segle xix.

El Museu de l’Electricit­at, per la seva banda, ofereix la possibilit­at de fer el Camí Hidroelèct­ric d’Engolaster­s, un viatge a través de la producció d’electricit­at, visitant les entranyes de la presa del llac d’Engolaster­s i caminant per sobre dels canals que capten l’aigua dels rius.

NEUROMÀRQU­ETING

Un altre encert del programa i, amb tota seguretat, una de les claus de l'increment constant de públic és el fet d'haver apostat, en moltes de les propostes, per vincular les visites i les rutes a les emocions.

Estudis de neuromàrqu­eting sobre les emocions dels visitants a museus han demostrat que el disseny d'experiènci­es emocionals suposa una manera vital d'aprendre. D'aquesta manera, mitjançant la integració de les emocions dels visitants amb els objectius de l'aprenentat­ge és com els museus poden aconseguir crear una experiènci­a que no només els faci gaudir més de l'experiènci­a, sinó que vulguin repetir i recomanar-ho.

Així, doncs, en la descoberta dels nuclis del Tremat i la Mosquera, i el Museu Casa Cristo, s'aposta per fer que el públic segueixi la visita proveït d'espelmes, que donen a l'ambient una atmosfera misteriosa, mentre que per a les rutes per les Mines de Llort se'ls anima a anar amb frontals per viure la història en primera persona. Quan es tracta de les visites al centre històric d'Andorra la Vella, en comptes d'optar per explicacio­ns més clàssiques s'han organitzat visites teatralitz­ades.

Les activitats –la majoria gratuïtes– s'han de reservar per internet o per telèfon, i cal afanyar-se: moltes pengen ràpidament el cartell de complet.

 ?? Natalia Montane ??
Natalia Montane
 ?? Natalia Montane ??
Natalia Montane
 ??  ?? Visita nocturna a This Is PoP Art al Centre d'Art d'Escaldes-Engorany, ruta nocturna a la Mina de Llorts i visita teatralitz­ada al centre històric d'Andorra la Vella.
Visita nocturna a This Is PoP Art al Centre d'Art d'Escaldes-Engorany, ruta nocturna a la Mina de Llorts i visita teatralitz­ada al centre històric d'Andorra la Vella.
 ?? Natàlia Montane ?? Els músics de l'ONCA en concert al Museu Nacional de l'Automòbil.
Natàlia Montane Els músics de l'ONCA en concert al Museu Nacional de l'Automòbil.
 ?? Natalia Montane ??
Natalia Montane

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain