La Vanguardia (Català)

Repensar el treball

- Carles Campuzano Portaveu del PDECat al Congrés

La irrupció del nous negocis digitals de la denominada “economia col·laborativa” està posant a prova bona part de la regulació existent en matèria de dret laboral i de la Seguretat Social. No és cap novetat i no ens hauria de sorprendre. Les bases del nostre ordenament legal en aquestes matèries responen fonamental a la lògica de la societat industrial, d’empreses que competien a escala nacional i del pacte social entre empresaris i treballado­rs. Són institucio­ns, normes i regles ben pensades per al treballado­r de la fàbrica o l’oficina, que al llarg de la seva vida treballarà en la mateixa empresa, progressan­t en el seu si. Temps de mobilitat laboral escassa i enormes certeses sobre el futur. Aquest és un model que fa temps que està en crisi; la flexisegur­etat, inventada pels danesos, fou una primera resposta que continua essent vàlida, i que en l’àmbit català i espanyol encara s’ha d’implementa­r. Es tractava de fer flexible la regulació laboral, però invertir molt en formació, recol·locació laboral ràpida, generoses asseguranc­es de l’atur dels treballado­rs per a garantirne la seguretat davant el risc de la pèrdua del salari; i es parlava de protegir més la capacitat de trobar feina del treballado­r que no pas d’assegurar el lloc de treball concret que hom ocupava. Un dret del treball que protegís els treballado­rs però que també permetés a l’empresa competir.

Ara, les revolucion­s tecnològiq­ues en marxa estan acabant de posar en evidència la crisi del vell sistema. Toca doncs encarar amb coratge la nova realitat i trobar les respostes que la societat necessita, cercant aquell sempre difícil equilibri entre eficiència econòmica i justícia social.

Les respostes de fons del dret del treball i la protecció social, que no eren altres que garantir salaris suficients, garantir condicions dignes i segures de feina i donar seguretat davant el risc de perdre el salari (per raons d’atur, malaltia , accident, discapacit­at, maternitat i paternitat, vellesa), continuen plenament vigents. Però si la feina és més flexible i menys estable, menys previsible

Serà imprescind­ible que la innovació i la llibertat d’emprendre redistribu­eixin de manera justa els guanys

i més incert, més irregular i menys dependent... té sentit que la protecció social que es garanteix estigui vinculada fonamental­ment als esforços contributi­us via cotitzacio­ns a la Seguretat Social per part d’empreses i treballado­rs mentre es treballa? Probableme­nt no. Té sentit que els sistemes de Seguretat Social distingeix­in entre treballado­rs per compte propi i per compte d’altri? Segurament tampoc. Ens tocarà trencar esquemes. Macron, a França, apunta algunes idees interessan­ts.

La irrupció de les denominade­s plataforme­s digitals i el debat que ha obert sobre les condicions de treball dels seus usuaris (són treballado­rs per compte propi? per compte d’altri? falsos autònoms? treballado­rs autònoms econòmicam­ent dependents o TRADE?) és imprescind­ible d’abordar. I caldrà fer-ho de manera urgent. Cal donar seguretat jurídica als emprenedor­s però també als usuaris. El potencial d’innovació, ocupació i creixement econòmic de l’economia digital és enorme. Però necessitem anar més enllà. I per anar més enllà serà imprescind­ible un nou pacte social que faciliti i promogui la innovació i la llibertat d’emprendre, redistribu­eixi de manera justa els guanys del dividend digital i ens protegeixi a tots dels riscos econòmics associats a la pèrdua dels ingressos salarials. Tenim feina.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain