La Vanguardia (Català)

Estimada Matilda

Llarga polèmica a Rússia per una pel·lícula que retrata els amors d’una ballarina del Marinski amb Nicolau II

- GONZALO ARAGONÉS

Les produccion­s de Hollywood (Dunkerque, El planeta dels simis o l’últim lliurament de

Gru, el meu dolent preferit) continuen sent líders en els cinemes de Rússia. Però cap no ha provocat tants rius de tinta com una superprodu­cció pròpia, el drama històric Matilda, sobre els embolics d’una ballarina del Teatre Marinski de Sant Petersburg amb l’últim tsar, Nicolau II.

La cinta, dirigida per Aleksei Uchítel, es va acabar de filmar ja fa gairebé un any i l’hivern passat estava a punt per a la seva estrena. Però les crítiques d’activistes ultrarelig­iosos i la campanya d’una diputada van provocar l’ajornament. La pel·lícula s’estrenarà previsible­ment el pròxim mes d’octubre, poc abans del centenari de la Revolució Russa del 1917.

Les primeres crítiques contra la pel·lícula van arribar des del moviment religiós Tsarski krest (la creu del tsar), que van qualificar la cinta de “provocació antirussa i antireligi­osa”. Però la diputada Natalia Poklónskai­a, coneguda per la seva veneració de l’últim tsar, ha convertit aquest afer en un casus belli gairebé personal.

La legislador­a, que es va fer famosa a Rússia el 2014 per renegar del Govern d’Ucraïna i posar-se de part de Moscou durant els esdevenime­nts que van acabar amb l’annexió a Rússia de la península de Crimea, va denunciar Aleksei Uchítel dues vegades davant la Fiscalia. En la primera ocasió, el novembre passat, va al·legar dany moral contra els creients. Al film, Rússia es presenta “com un país de patíbul, d’embriagues­a i fornicació”, va arribar a dir. En la segona, al gener, va sol·licitar que es comprovés la legalitat de la concessió de fons públics al projecte.

Poklónskai­a va arribar a encarregar una comissió d’“experts ortodoxos”. Tot i que la relació de la ballarina amb Nicolau II és un fet històric, reflectit als diaris escrits per diversos personatge­s de l’època, incloent-hi el mateix sobirà, Poklónskai­a argumenta que els principals personatge­s de la pel·lícula són “sants”. L’any 2000 l’Església ortodoxa russa va canonitzar Nicolau II i la seva família, assassinat­s pels bolxevics a Iekaterinb­urg el 1918.

Com tota la seva família polonesa, Matilda Kxessinska va desenvolup­ar la seva carrera al teatre Marinski de Sant Petersburg (llavors conegut com a Gran Teatre Imperial), on va ingressar el 1890. Es va formar a l’escola del conegut pedagog italià Enrico Cechetti i va assolir popularita­t amb els seus papers en els ballets amb què el coreògraf francès Marius Petipà va renovar el ballet rus. Però a més de ser una de les principals ballarines russes de l’època, se la coneix sobretot pels seus contactes amb l’aristocràc­ia i l’elit política de l’època.

Va ser amant del tsarévitxN­ikolai Alexàndrov­itx durant dos anys, entre el 1892 i el 1894, fins que el futur Nicolau II es va comprometr­e oficialmen­t amb la princesa alemanya Alix de Hesse, que després de pujar al tron el 1896 es va convertir en l’emperadriu Alexandra Romànova.

Més tard, entre altres amants Matilda va mantenir relacions sentimenta­ls amb els familiars del tsar els prínceps Sergio Romànov i Andrés Romànov. Va acabar casantse amb aquest últim el 1921 a Canes (França), on tots dos havien arribat fugint de la Revolució Russa. El príncep va adoptar el fill de Matilda, Vladímir, que va néixer el 1902 de pare desconegut.

Anys després, Matilda Kxessinska va obrir una escola de ballet a París. Juntament amb seu marit va escriure les seves memòries en la dècada del 1960, encara que a Rússia no es van publicar fins al 1992. L’examant de l’últim tsar va morir el 1971, poc abans de complir un segle d’intensa i apassionad­a vida.

L’Església ortodoxa russa ha preferit mantenir una posició moderada respecte a la polèmica i ha anunciat que no es pronunciar­à oficialmen­t sobre la pel·lícula. El portaveu del Patriarcat de Moscou, Aleksandr Vólkov, ha dit recentment que l’Església no creu que el film sigui una caricatura del sant tsar, tot i que entén que és natural la reacció de part dels creients. Segons Vólkov, és una pel·lícula feta per al gran públic. El director “ha de comprendre que per aquest motiu la percepció de la seva obra pot ser molt diversa. És evident que la pel·lícula causa controvèrs­ia i no passa desaperceb­uda, fins i tot des d’un punt de vista negatiu”, ha explicat.

I ha recordat que Nicolau II no és només un personatge històric, sinó un sant ortodox. “El director ha de comprendre que amb aquesta pel·lícula ataca molta gent”, encara que també ha dit que hi haurà reaccions positives. “Crec que hi ha parts correctes i bones”.

Al juny es va celebrar un visionamen­t privat de la pel·lícula per valorar-la. La diputada Poklónskai­a va reaccionar dient que l’Església ortodoxa ha declarat el film una blasfèmia contra l’Esperit Sant i que tots els assistents estan excomunica­ts durant sis mesos. Un portaveu de l’Església va haver de sortir de seguida a negar aquesta afirmació.

El Patriarcat ortodox de Moscou també ha criticat les amenaces per part dels activistes religiosos. Fa mesos, diversos cinemes i l’equip d’Uchítel van rebre cartes amenaçador­es d’un grup anomenat Estat Cristià - Santa Rússia. Deien que cremarien les sales si posaven la pel·lícula a la cartellera.

En l’arsenal de crítiques que en els últims mesos ha utilitzat la diputada Poklónskai­a també hi ha l’elecció de l’actor alemany Lars Eidinger per interpreta­r a la pantalla gran el jove tsar. Poklónskai­a s’hi ha referit en diverses ocasions com a “actor porno”, pel que sembla pel seu paper en el drama històric

Goltzius y la compañía del pelicano (Peter Greenaway, 2012), en què apareixia nu.

Uchítel va confiar el paper de Matilda a l’actriu polonesa Michalina Olszanska.

El Consell Social adjunt al Ministeri de Cultura ha demanat al director que talli una escena en què apareix la ballarina amb el tors nu. “No ho faré, perquè no es tracta d’una escena eròtica”, ha explicat el director. Pável Pazhigailo, president del Consell, un òrgan simplement assessor, ha demanat a Uchítel que tregui les “escenes hollywoodi­anes”, entre d’altres una que recrea una sessió d’espiritism­e de la família imperial russa.

L’últim assalt entre la diputada Poklónskai­a i el cineasta Uchítel es lliura aquests dies entorn dels suports que ella té per tombar l’estrena de la cinta. Poklónskai­a esgrimeix 40.000 peticions perquè el film no arribi a les sales de cinema de Rússia.

 ?? . ?? Matilda Kxessinska va desenvolup­ar la seva carrera al Marinski de Sant Petersburg (llavors Gran Teatre Imperial); a dalt, el tsar Nicolau II
. Matilda Kxessinska va desenvolup­ar la seva carrera al Marinski de Sant Petersburg (llavors Gran Teatre Imperial); a dalt, el tsar Nicolau II

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain