La Vanguardia (Català)

Nous botiguers

- Modest Guinjoan Economista

Fa 110 anys que es va publicar la novel·la de Santiago Rusiñol L’auca del senyor Esteve i en fa 100 que es va estrenar una versió escènica de l’obra. L’autor va agafar com a exponent de la burgesia catalana de l’època (mitjan segle XIX) la figura del botiguer, una activitat històricam­ent molt arrelada i que s’associava a guanyar-se bé la vida. Llàstima que el Ramonet, fill del Sr. Esteve, no vol heretar el negoci perquè té altres inquietuds, la qual cosa genera un conflicte considerab­le.

Situats en el dia d’avui, el comerç a Catalunya consisteix en 101.000 establimen­ts, amb una superfície de venda de 13,3 milions de metres quadrats (1,8 per habitant) i una ocupació de 334.000 persones (10,2% dels ocupats). Són registres comercials alts, en el context d’un sector que al llarg dels darrers anys ha patit profundes transforma­cions, unes a remolc de la globalitza­ció (i la implantaci­ó extensiva de marques globals) i d’altres a remolc del dinamisme empresaria­l de botiguers de tota la vida que han trobat en l’expansió de la distribuci­ó el seu negoci. El principal beneficiat de la transforma­ció ha estat el comprador, el qual ha passat a poder triar un menú comercial riquíssim en termes de preus, de varietat de producte, de formats comercials, de marques i un llarg etcètera.

Com és normal en tota evolució, aquesta ha generat víctimes i ha propiciat l’aparició de nous actors. Sense cap dubte, el que ha quedat més tocat és el botiguer clàssic, l’independen­t, especialit­zat, proper al comprador i que tenia ofici i negoci heretat dels seus pares, que tenia en la botiga una sortida profession­al diguem que natural. Lamentable­ment de senyors Esteve n’hi ha cada vegada menys. És perceptibl­e si un es fixa en com ha canviat en pocs anys l’estructura d’establimen­ts comercials del seu voltant. Bona part dels botiguers independen­ts del barri on visc han tancat perquè ja no eren competitiu­s o perquè s’han jubilat, sense que els seus fills tinguessin interès a continuar el negoci.

Es dona el cas que, quan una botiga tanca, no hi ha continuïta­t en l’especialit­at anterior, sinó substituci­ó. Passa invariable­ment a ser un súper petit sense marca o súper petit franquicia­t, un basar, una perruqueri­a, un forn amb degustació, una fruiteria, i altres, regentades sobretot per orientals. Són els “nous botiguers”. En general, al meu barri, de la diversitat d’oferta hem passat a la concentrac­ió en producte quotidià i comerç mixt, amb clar predomini de la baixa qualitat, inclosa la de l’establimen­t. El tracte al client hi ha sortit perdent molt, els aparadors també i l’exposició de producte en moltes botigues és lamentable.

No tinc res a dir si, com suposo, els nous botiguers compleixen les normes de consum, laborals, fiscals, sanitàries, les ordenances municipals i, en general, tot el que és regularita­t.

Només que el perfil d’oferta i d’establimen­ts dista del concepte de qualitat que crec que el país (i el comerç) hauria de perseguir.

El tracte al client hi ha sortit perdent molt i els aparadors també

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain