La Vanguardia (Català)

Un estudi de la UB identifica com es reforcen o obliden records al dormir

El cervell reactiva xarxes de memòries relacionad­es i debilita la informació no rellevant

- MAYTE RIUS

Mentre dormim, el cervell reforça o debilita els records del que s’ha esdevingut durant el dia. I no ho fa record per record, sinó que reactiva les memòries en xarxes de records que estan relacionat­s entre si, mentre promou l’oblit de la informació menys rellevant o poc associada a aquelles xarxes.

Així s’ha comprovat amb un estudi liderat per la Universita­t de Barcelona –els resultats del qual s’acaben de publicar en la revista científica The Journal of Neuroscien­cie– que ha aprofundit en el mecanisme pel qual el cervell depura els records codificats durant el dia perquè es puguin emmagatzem­ar a llarg termini.

“Volíem explorar dues coses: en primer lloc, si és possible que la reactivaci­ó d’un record també produeixi la reactivaci­ó d’un altre relacionat, la qual cosa significar­ia que el cervell reactiva els records en xarxes, no com a traços de memòria aïllats; i en segon lloc, si és possible que el cervell tingui un mecanisme per oblidar la informació sorollosa, si és possible que activament es desfaci d’informació que està poc relacionad­a amb els records reactivats; i això és el que hem trobat i que fins ara no s’havia demostrat”, explica a La Vanguardia per correu electrònic Javiera Oyarzún, investigad­ora de la UB i primera signant de l’estudi.

Els investigad­ors van utilitzar una tècnica experiment­al que associa un estímul sensorial a un record per induir després la seva reactivaci­ó durant el son. Els participan­ts en l’estudi havien de memoritzar la localitzac­ió en una quadrícula de parelles de cartes idèntiques amb dibuixos d’animals, mitjans de transport o instrument­s musicals. Una vegada memoritzad­es les seves posicions, se’ls donava una altra quadrícula en la qual una de les cartes de cada parella havia canviat de localitzac­ió i les parelles s’acompanyav­en de sons relacionat­s amb el contingut del dibuix per poder induir posteriorm­ent la reactivaci­ó del record.

Un grup de participan­ts va aprendre les dues quadrícule­s seguides, i un altre amb un interval de tres hores, perquè els dos conjunts de records estiguessi­n poc relacionat­s. Més tard, mentre els participan­ts dormien, els investigad­ors van activar la meitat dels estímuls auditius per reactivar els records de les posicions de les cartes associades a cada so. I al despertar es va avaluar com recordaven la localitzac­ió de la primera tanda de cartes, que no havia estat associada a cap so però que sí que compartia un element amb les reactivade­s o no reactivade­s durant el son. “En el primer grup, on l’interval d’aprenentat­ge era curt, vam veure que els records relacionat­s i reactivats per sons es reforçaven i es recordaven millor en comparació amb les cartes que no havien estat reactivade­s; en el segon grup, amb interval d’aprenentat­ge llarg i menys associació entre les parelles de cartes del primer i el segon joc, els traços de memòria de les cartes reactivade­s es recordaven pitjor que les cartes que no s’havien reactivat per so”, detalla Oyarzún. I explica que això demostra que hi ha un mecanisme actiu i selectiu d’oblit de records irrellevan­ts o poc freqüents que treballa durant el son, de manera que la reactivaci­ó d’un record concret impacta en els records d’experiènci­es similars adquirides prèviament: els records que tenen un vincle fort es beneficien de la reactivaci­ó i es preserven, mentre que els que tenen menys força associativ­a amb el record activat són activament oblidats.

Encara que durant el seu experiment la reactivaci­ó de records durant el son es va forçar amb sons, Orzayún creu que els resultats són comparable­s amb el que ocorre en condicions naturals, quan el cervell –de forma selectiva– reactiva aquella informació que té un contingut emocional, que és nova o que pensa que serà d’ús futur (per exemple per a un examen). “No podem realment saber què passa de forma natural, però és molt probable que aquest mecanisme cerebral tan complex estigui implementa­t com una funció cerebral de base que ha evoluciona­t amb el temps, i per tant no creiem que només s’activi durant la reactivaci­ó a través de sons”, justifica la investigad­ora. Afegeix que en el seu estudi les reactivaci­ons es van fer durant el son d’ones lentes o no-REM, “que és la fase que més influència té en la consolidac­ió de les memòries episòdique­s”.

Remarca que entendre els mecanismes

Activar un record durant el son ajuda a fixar-ne d’altres de vinculats i promou l’oblit dels no associats

cerebrals de reforç i oblit de records és summament important per al tractament de patologies ansioses que s’inicien per la formació de records patològics, com les fòbies o l’estrès posttraumà­tic. I avança que els resultats d’aquest treball també donen peu a entendre millor patologies psiquiàtri­ques en què hi ha una disrupció del son i probableme­nt s’està impedint un normal processame­nt de memòries.

En el treball han participat també els professors Icrea Ruth de Diego i Lluís Fuentemill­a, els investigad­ors del grup de Cognició i Plasticita­t Cerebral de la UB, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i de l’Institut de Neurociènc­ia de la UB, així com Joaquín Morís, de la Universita­t d’Oviedo, i David Luque, de la Universita­t de Nova Gal·les del Sud (Austràlia).

 ?? PEOPLEIMAG­ES ?? Mentre dormim, el cervell depura els records codificats durant el dia perquè es puguin emmagatzem­ar a llarg termini
PEOPLEIMAG­ES Mentre dormim, el cervell depura els records codificats durant el dia perquè es puguin emmagatzem­ar a llarg termini

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain