La Vanguardia (Català)

La feminitzac­ió del professora­t perjudica els nens, alerta l’OCDE

- Barcelona

Moltes reflexions, i amb raó, s’estan donant sobre l’escassa presència femenina en les carreres STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiqu­es, en anglès), però poques vegades la situació s’analitza des de l’altre costat, des de les profession­s en les quals els homes són absents. L’informe de l’OCDE presentat la setmana passada aborda en aquest sentit l’escassa presència masculina en els àmbits de la salut i, sobretot, en el de l’educació. I apunta especialme­nt com pot repercutir negativame­nt en els nens la falta de referèncie­s masculines entre el professora­t de primària i secundària.

“La feminitzac­ió d’aquesta professió –assenyala l’OCDE– pot ser uns dels factors que expliquen la baixa motivació i la implicació dels nois en l’escola”. En aquesta línia d’anàlisi l’informe indica que algunes professore­s poden estar utilitzant mètodes poc adequats per a ells, encoratjan­t els comportame­nts de les nenes per assolir metes i, en canvi, sancionant les actituds normalment més associades als nens, amb l’efecte desmotivad­or que això implica.

A tots els països de l’OCDE, explica l’estudi, hi ha “una relació positiva entre el percentatg­e de professors homes amb el percentatg­e de nois que aproven l’educació secundària”. S’infereix així que la presència de professors (en masculí) pot donar als nens un entorn educatiu més positiu i la creació de models que els poden ajudar. Cal recordar que el fracàs escolar és més gran entre ells.

Malgrat aquestes reflexions,

LA NECESSITAT DE REFERENTS Hi ha una correlació entre els professors homes i els nois que aproven

SENSE CANVIS En el futur, la bretxa per sexes en l’àmbit de l’ensenyamen­t encara serà més àmplia

les dades que aporta aquest informe que estudia la situació dels 35 països no són encoratjad­ores de cara al futur. Molts dels homes que ensenyen en l’educació primària i secundària estan assolint edats properes a la jubilació, per la qual cosa aviat deixaran de treballar. I el resultat serà que encara hi haurà un percentatg­e més gran de dones professore­s, una “feminitzac­ió” encara més subratllad­a de la professió. En 25 dels països de l’OCDE, el nombre d’homes de 29 anys o més joves en l’ensenyamen­t secundari és menor que el que comprèn els d’entre 50 i 59 anys.

Si s’analitzen les projeccion­s a futur en funció dels estudis universita­ris, el desequilib­ri de gènere és de menys d’un graduat home per cada quatre dones. La bretxa es comença a produir abans dels 15 anys, quan al començar a esfullar els seus camins profession­als de futur els nens amb prou feines s’inclinen per l’ensenyamen­t.

Quant a l’àmbit de la salut i els serveis socials, l’OCDE indica que l’escassa presència masculina s’ha de corregir sobretot mirant cap als anys venidors. És una àrea la demanda d’ocupació de la qual creixerà a causa de l’envellimen­t de la població, en contrast amb les profession­s vinculades a la indústria i a la construcci­ó, normalment amb molts més ocupats homes.

Amb les expectativ­es de gran demanda de profession­als vinculats al sector de la salut, l’OCDE considera que si ells no comencen a interessar-se i a optar per aquesta formació, aviat hi haurà una demanda no satisfeta de treballado­rs. Encara que és un camp amb moltes especialit­ats diferents, l’anàlisi general indica que només un de cada quatre estudiants d’aquests graus és home.

LES CONSEQÜÈNC­IES Les professore­s poden estar encoratjan­t les nenes més que els nens, indica l’informe

SALUT Els serveis socials, amb més presència femenina, seran generadors d’ocupació

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain