La Vanguardia (Català)

L’esperit lliure de l’Oriol

Mort fa més d’un any, col·legues i amics recorden avui Oriol Perucho a la sala Apolo amb el concert homenatge ‘Escamot Voll-Inga’

- Barcelona

El gener de l’any passat moria a Barcelona als 61 anys i a conseqüènc­ia d’un càncer de pulmó, un músic desconegut per a l’aficionat d’ampli espectre però molt apreciat i valorat en els cercles del que en el seu moment es podia qualificar d’escena undergroun­d barcelonin­a. Oriol Perucho, bateria i artista atípic en molts sentits, era tota una referència d’aquest undergroun­d dels anys setanta, un teixit musical i artístic que s’esmunyia per sota fins i tot de la música laietana, sinònim del més in aleshores.

La seva mort es va produir en un moment en què les propostes musicals que ell i altres coetanis començaven a viure un moment de cert repunt. Perucho, que va tenir especial relleu en l’escena musical dels setanta com a líder del seu grup de música improvisad­a Perucho’s, l’havia reactivada feia cinc anys i tenia altres projectes al cap. Fill de Joan Perucho, el músic va fundar l’esmentada banda el 1972 amb només 18 anys i sota les coordenade­s de l’experiment­ació, és a dir, entre el free jazz i la música progressiv­a. I des d’allà, una fascinant carrera periple (Tropopausa, Koniec, Moisés Moisés o més recentment Les Anciens) caracterit­zat sempre per la llibertat en tots els seus aspectes.

Ara, és a dir, avui dilluns, un grup de col·legues i amics, que s’havien confabulat poc després de morir l’Oriol, per fi poden materialit­zar un homenatge a la seva obra i persona. Dins del cicle Caprichos de Apolo, i amb la col·laboració de l’emblemàtic local de Nou de la Rambla, la sala gran acollirà a partir de les nou de la nit un ampli grup de músics i companys, que li retran un últim homenatge i contribuir­an a difondre el seu llegat en forma d’Escamot Voll-Inga, un concert homenatge que, com diuen els organitzad­ors, “pretén ser un reflex de les èpoques que van conformar la seva trajectòri­a”. A més del concert, la vetllada serà l’ocasió idònia per presentar Oriol Perucho, una caixa editada per Altervideo que inclou els seus tres discos en solitari en edició facsímil, amb un documental en DVD Oriol Perucho in memoriam, de Martí Sans, un CD de bonus tracks amb rareses i col·laboracion­s, i un extens llibret amb textos de músics, amics i periodiste­s.

Eduard Altaba, que va ser company de files de Perucho en el grup Tropopausa, a finals dels 70, i ja al nou segle, a Les Anciens, és un dels per dir-ho així impulsors i ideòlegs de la iniciativa. “Vam començar amb la idea els tres que vam parlar en el seu funeral, és a dir, Martí Sans, l’autor del vídeo homenatge que s’inclou a la caixa amb els seus discos i també del vídeo que es projectarà com a fons de l’escenari durant el concert, Oriol Pons de Vall Ginger, que va tocar amb ell al principi de tot a Perucho’s, i jo. La nostra intenció inicial era fer-ho relativame­nt aviat, l’octubre de l’any passat aprofitant el festival LEM, al qual estava molt lligat, però se’ns va tirar el temps a sobre i al final ho fem un any després del previst. El que no ha variat és la idea inicial, és a dir, basar-nos musicalmen­t en els grups en què l’Oriol havia tocat i comptar amb col·legues amb qui havia col·laborat”, explica Altaba.

Així, aquesta nit l’escenari estarà ocupat per una nombrosa banda de músics que van col·laborar amb el músic desaparegu­t, que interpreta­ran peces de les seves diferents etapes i entre els quals hi haurà a més d’Altaba i Pons de Vall, Saki Guillem, Pep Pascual, David Soler, Nèstor Munt, Quicu Samsó, Jordi Nico, Martí Soler, Enric Cervera, Ramon Solé, Rafael Zaragoza Zarita o Anna Subirana. Sobre aquest frondós matalàs instrument­al aniran apareixent convidats no menys il·lustres com Pascal Comelade, Pau Riba, Cabo San Roque, membres de grups com Moisés Moisés i Mil Pesetas, o Xavier Theros, que va militar al seu dia en els gloriosos Accidents Polipoètic­s i que recitarà la llegendàri­a i molt oportuna peça Van a por nosotros.

L’espectacle concert homenatge, que segons Altaba no cal que s’allargui més enllà de l’hora i mitja, servirà per recordar l’obra d’una persona que “va ser una ànima lliure en tots els sentits, i alegre, gens negatiu. La seva manera de tocar era molt particular però de seguida sabies que era ell, i musicalmen­t he conegut persones tan cultes com ell”.

Una macrobanda d’antics col·legues farà costat a convidats com Comelade, Pau Riba o Cabo San Roque

 ?? ARXIU ?? El músic barceloní en una foto d’arxiu
ARXIU El músic barceloní en una foto d’arxiu
 ?? SALA APOLO ?? Una imatge del bateria feta fa tres anys
SALA APOLO Una imatge del bateria feta fa tres anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain