La Vanguardia (Català)

L’empresària que va viure a l’harem de Khashoggi

ERA MODEL A PARÍS QUAN VA CONÈIXER KHASHOGGI. ENLLUERNAD­A PEL PERSONATGE, VA FIRMAR UN ACORD PER SER UNA DE LES SEVES ‘DONES DE PLAER’. NO VA AGUANTAR GAIRE, PERÒ EN VA TREURE ELS DINERS PER ESTUDIAR MODA I FUNDAR LA FIRMA SURFISTA ROXY. ARA HO EXPLICA EN

- FÁTIMA EL BOUKRE

Han passat més de trenta anys des d’aquella nit a Canes que va canviar la seva vida. Jill Dodd, nascuda a Los Angeles, dissenyado­ra i empresària de 58 anys, fundadora de la marca de roba surfista Roxy, ha decidit explicar la seva història a The

currency of love, una autobiogra­fia en la qual relata les seves aventures com a jove model a París a començamen­t de la dècada dels vuitanta i

revela que va ser una de les dones

de plaer del multimilio­nari traficant d’armes saudita Adnan Khashoggi.

Dodd viu en l’actualitat al nord de Califòrnia, amb Jeff, el seu marit des de fa dues dècades, i els seus tres fills. És pintora i assegura que ara ha tornat a practicar les seves habilitats amb la ceràmica i la pintura a l’oli. Li agrada caminar per la natura i practicar ioga. Però té totes les esperances posades en les suculentes memòries en què detalla com van ser els seus dies amb Khashoggi. “Espero vendre molts llibres i que la meva història es converteix­i en una pel·lícula”, confessa

en una conversa amb La Vanguardia.

I és que la seva plàcida vida actual té poc a veure amb el que va viure de jove. Amb 21 anys va decidir emprendre el seu propi camí per sortir d’una família difícil. Armada d’un desig de llibertat i independèn­cia va posar rumb a un territori desconegut: la indústria de la moda parisenca, on es va veure envoltada de focus i càmeres, però també de tot el que envolta el món de les models.

D’aquella etapa, Dodd confessa que s’alegra que tingués lloc abans que existissin les xarxes socials. “Aquells temps van ser molt més personals i privats. No tenies la sensació que t’estaven fotografia­nt a tota hora com passa ara”, descriu. També assegura que vol explicar el que coneix sobre l’assetjamen­t sexual en aquest ofici, del qual en les últimes setmanes s’estan coneixent nous episodis arran de destapar-se el cas Harvey Weinstein a la indústria del cinema de Hollywood.

Tornant a aquells anys, a aquella jove que li apassionav­a l’art, la fotografia, la moda i el maquillatg­e li va passar una cosa que li va canviar la vida. En el moment àlgid de la seva carrera com a model, quan es prodigava en editorials de moda de revistes com Vogue i Marie Claire ,la van convidar a una festa a la Costa Blava on va conèixer Adnan Kha- shoggi durant un ball. Així relata com va ser la trobada: “De sobte, la meva parella de ball es va aturar, va agafar una cadira i la va tirar al foc. Jo també en vaig tirar una. Rèiem i ens vam trobar com dos imants”, afirma. “Amb tendresa em va apujar la màniga i amb el tou dels dits em va escriure ‘t’estimo’ en vermell a l’avantbraç” amb sang. La jove Jill Dodd va quedar tan impression­ada que el gest li va semblar tendre.

L’endemà el multimilio­nari la va convidar a conèixer el seu iot Nabila. I al cap de poques setmanes li va demanar que fos una de les seves dones: “Vull fer un contracte amb tu de cinc anys. Et donaré tot el que vulguis i estaràs a la meva disposició les 24 hores del dia”, li va dir. En aquell moment, ella només desitjava estar amb ell, així que ho va acceptar i se’n va anar a viure amb ell.

Dodd explica que ella era “increïblem­ent jove, naïf, solitària i vulnerable”. Creu que estava buscant una família segura a què pertànyer i va sentir que ell la valorava i l’estimava. Li agradava el seu intel·lecte i el seu sentit de l’humor, “tenia encant i personalit­at”, assegura. Li agradava que Khashoggi estigués interessat en la seva ment, afegeix. “Vam tenir converses increïbles”.

Quant al fet d’haver-se convertit en una de les seves dones de plaer, ella afirma que en un primer moment no la va molestar, però després no va poder suportar haver de compartir-lo. “Al principi no el vaig veure amb altres dones, va intentar de mantenir-nos allunyades les unes de les altres, però a mesura que passava el temps, els vaig veure i ho vaig odiar. Finalment, no vaig poder compartir-lo amb d’altres i me’n vaig anar”, descriu.

La relació de la jove de 21 anys i el multimilio­nari de 44 va arribar a la seva fi. “L’enorme món de riquesa no va ser tan divertit com semblava al principi. Ho vaig trobar superficia­l i aïllant. Volia fer el meu propi camí a la vida i tenir diners sense fi va crear confusió dins del meu sistema de valors i la meva ambició personal”, confessa. No se sentia satisfeta i es va acabar de convèncer que s’havia d’allunyar del magnat quan va saber que havia pagat una tarifa a la seva agència de models perquè es produís la trobada entre tots dos. Es tractava d’una selecció de compra de la model, “tot va ser una trampa”, confessa. Es va sentir enfadada i insultada. “Ho va manipular tot, inclosa jo. Quan me’n vaig assabentar, em va trencar el cor i vaig haver d’anar-me’n”, sosté.

Trencat el conte de fades i sent conscient que no podien mantenir una relació sentimenta­l com ella volia, Dodd va buscar mantenir una amistat amb ell. Després de la ruptura van seguir en contacte a través del telèfon durant anys i assegura que Khashoggi li demanava que tornés amb ell. Ella s’hi va negar. Necessitav­a ser independen­t i seguir el seu camí.

Però sentia afecte i agraïment cap a ell. Khashoggi li va pagar la matrícula a l’escola de disseny de moda FIDM i aquells estudis van ser el germen del seu futur com a empresària. Li va permetre tenir els seus propis diners, ser independen­t i viure segons les seves pròpies condicions, destaca.

Explicar la seva història al llibre és una forma de teràpia. “Crec que ocultar la veritat és dolorós i guardar secrets dificulta la curació”, indica, confiant en el suport de la seva família, que ho coneix tot sobre el seu passat.

Khashoggi va morir el 6 de juny passat, casualment el mateix dia que Jill Dodd va publicar The currency of love. El milionari no va arribar a llegir les seves memòries. “Desitjaria que hagués pogut llegir el meu llibre. Crec que hauria rigut i tant de bo l’hagués ajudat a entendre el que vaig passar a causa de la nostra relació”, assenyala Jill Dodd.

“Aprendre, curar, estimar i tirar endavant a través dels desafiamen­ts de la vida són els meus grans èxits”. Jill Dodd explica que va créixer en una família difícil que no la va preparar per tenir relacions sentimenta­ls saludables. “Em vaig casar amb dos homes abusadors després de deixar l’Adnan. Per això vull insistir que és molt important lluitar contra la violència domèstica i donar suport a les dones en la seva recerca de la llibertat. També cal lluitar contra l’assetjamen­t sexual en la indústria de la moda. El meu matrimoni feliç, els meus fills i la meva vida familiar són els meus grans èxits”, conclou.

“Jo era jove, naïf, solitària i vulnerable. Estava buscant una família segura a què pertànyer”, assegura

 ?? FOTOS: JILL_DODD / INSTAGRAM ?? jill dodd Jill Dodd va treballar en editorials de moda per a Wilhelmina Models, Vogue, Cosmopolit­an i American Glamour. S’ha dedicat set anys a escriure les memòries
FOTOS: JILL_DODD / INSTAGRAM jill dodd Jill Dodd va treballar en editorials de moda per a Wilhelmina Models, Vogue, Cosmopolit­an i American Glamour. S’ha dedicat set anys a escriure les memòries
 ??  ??
 ??  ??
 ?? RON GALELLA, LTD. / WIREIMAGE ?? Considerat un dels homes més rics del món, Khashoggi va ser mediador en la venda d’armes entre Occident i l’Orient Mitjà als anys setanta i vuitanta
RON GALELLA, LTD. / WIREIMAGE Considerat un dels homes més rics del món, Khashoggi va ser mediador en la venda d’armes entre Occident i l’Orient Mitjà als anys setanta i vuitanta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain