La Vanguardia (Català)

Nanopartíc­ules al rescat

Després dels esdevenime­nts que han jivaritzat l’economia barcelonin­a i que han fet perdre a la ciutat el seu estat de gràcia dins el món de les urbs globals, és urgent desenvolup­ar un model en què s’apleguin educació, ciència i cultura.

- Miquel Molina mmolina@lavanguard­ia.es / @miquelmoli­na

El motiu que posessin junts era la seva solidarita­t com afectats per la voracitat d’Hisenda, que els reclama l’IVA de les subvencion­s. Però va ser interessan­t veure creadors com el director del Teatre Lliure,

Lluís Pasqual, compartir foto amb científics com el director de la Fundació Pasqual Maragall, Jordi Camí, convocats la setmana passada per Ada Colau. No és habitual que cultura i ciència es donin la mà en una ciutat que encara no ha trobat la fórmula per connectar les seves fonts de talent.

El que és més habitual a Barcelona és que la creativita­t es desenvolup­i dins de càpsules convenient­ment aïllades. Que els centres d’investigac­ió vegin els museus com alienígene­s. I viceversa. Que el dia en què es mor Antoni Tàpies els centres educatius d’art mantinguin la seva rutina lectiva, com si res transcende­ntal no hagués passat. Que els sopars que alguns valents encara s’atreveixen a oferir a casa seva per posar en contacte persones de mons divergents calgui convocar-les amb mesos d’antelació, perquè tots tenim unes agendes impossible­s.

Per fortuna –o perquè sempre hi ha algú qui si sent l’impuls de combinar discipline­s– hi ha ocasions en què l’art i la ciència conflueixe­n. Una prova palpable la tenim a l’Institut de Ciències del Mar, on s’exposa –fins al març– el mural Bosc ancestral ,de l’artista barcelonin­a Anna Rierola.

El mural suggereix una immersió en un oceà imaginat habitat per inquietant­s microésser­s que tenen el seu origen, en part, a les nanopartíc­ules de polímers recollides per la creadora a l’Institut Català de Nanociènci­a i Nanotecnol­ogia. “La imatge tecnocient­ífica em posa en contacte amb la bellesa, complexita­t i misteri de l’univers

Es diu que quan conflueixe­n les discipline­s sorgeix la màgia: no tenim altre remei que posar la dita a prova

però també em situa en un silenci còsmic i en la precarieta­t personal”, sosté aquesta artista resident de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), que dirigeix Joan Josep

Guinovart. Rierola, que va ser convidada a aventurar-se en el projecte per la investigad­ora Vanessa Balaguer, ha portat fins a les últimes fronteres de la seva imaginació un treball previ, The depths of the sea, que va exposar a Torí. L’èxit d’aquesta col·laboració, a més, ha motivat que l’IRB aposti per donar continuïta­t a la figura de l’artista resident.

Projectes com aquest haurien de servir com a petita mostra del que ha de fer una ciutat per reinventar-se quan aquells motors que han propiciat el seu èxit presenten símptomes de fatiga o quan un esdevenime­nt sobtat mina el seu prestigi, dues circumstàn­cies que no són alienes a la Barcelona d’avui. L’esgotament del model ciutat i haver servit d’escenari per a un agre pols televisat entre nacionalis­mes antagònics –amb la consegüent fuga d’empreses, turistes i inversors– l’han ressituat a la categoria de ciutats sobtadamen­t desposseïd­es de l’estat de gràcia que ho convertia tot en or. Després d’haver estat estudiada com a exemple a continuar, Barcelona passa a ser ciutat observador­a d’altres models d’èxit. O de resurrecci­ó.

Retirada la primera onada d’aquest tsunami que s’ha emportat un terç de l’economia barcelonin­a, poden fer-se moltes lectures. Algunes fins i tot positives: per exemple, la ciutat conserva encara, més o menys intacta, l’extraordin­ària concentrac­ió de talent que atresoren centres d’investigac­ió com el mateix IRB, l’Icfo o el Barcelona Supercompu­ting Center, encara que necessitar­an molt afecte per no perdre pistonada.

En el temps escàs que li queda de mandat, difícilmen­t se li pot demanar a l’Ajuntament que faci el que no ha fet fins ara: establir les bases d’un model de desenvolup­ament metropolit­à que serveixi per encoratjar i consolidar les polítiques socials que sí que ha posat sobre la taula. Però sí que s’és a temps d’esbossar línies de treball interessan­ts. Per exemple, tot i que encara no ha pres possessió, el nou comissiona­t de Cultura, Joan Subirats, ja està donant a entendre en converses privades que una de les seves prioritats serà cosir aquesta esquerda que separa els sectors educatius –en un sentit ampli de l’expressió– i culturals de la ciutat. Es tracta d’una tasca sens dubte ingent, tot i que a Barcelona hi ha molts franctirad­ors que estaran encantats de donar-li un cop de mà.

Com sol dir-se, quan conflueixe­n les discipline­s, sorgeix la màgia.

 ?? ANNA RIEROLA ?? Bosc ancestral és un gegantí i fascinant mural de l’artista Anna Rierola que es pot veure a l’Institut de Ciències del Mar fins al mes de març
ANNA RIEROLA Bosc ancestral és un gegantí i fascinant mural de l’artista Anna Rierola que es pot veure a l’Institut de Ciències del Mar fins al mes de març
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain