La Vanguardia (Català)

Barcelona i el MWC

- José María Lassalle

La celebració del Mobile World Congress (MWC) a Barcelona ha estat, és i continuarà sent un èxit si els actors institucio­nals involucrat­s en el seu desenvolup­ament es mantenen alineats en la maximitzac­ió de les oportunita­ts que ofereix la celebració d’aquest certamen des que va iniciar el seu camí el 2006. La col·laboració de l’Estat, la Generalita­t i l’Ajuntament de Barcelona amb la GSMA ha estat essencial a l’hora d’aconseguir que el Mobile –com habitualme­nt l’anomenem tots– sigui un èxit rotund. El lideratge transversa­l que han desenvolup­at juntes aquestes institucio­ns ha dissenyat un projecte excepciona­l a partir d’una aliança estratègic­a de dues marques que configuren un ecosistema digital imbatible a escala global.

La suma del MWC i Barcelona afegeix un valor difícilmen­t superable en termes competitiu­s. La GSMA va encertar-la quan va triar la ciutat catalana per allotjar el Mobile després que Canes quedés petit. I ho va tornar a fer el 2013, quan va descartar París, Milà, Amsterdam, Munic o Colònia com a seus, i va reiterar el seu compromís amb Barcelona per una dècada més. En aquest procés l’encert ha estat mutu. És el producte de la interacció intel·ligent d’una dualitat complement­ària d’actius que han confeccion­at una marca d’èxit global, tant en termes econòmics com en dissenyar un relat atractiu i innovador que dona suport i viabilitat als números. L’impacte mediàtic internacio­nal de Barcelona com a ciutat de disseny i avantguard­a, així com la infraestru­ctura turística i firal de primer nivell, la seva extraordin­ària oferta de lleure i l’ingent patrimoni històric i cultural que atresora han fet possible que les xifres del Mobile milloressi­n cada any. La fira de telefonia mòbil que va venir de Canes i que atreia el 2005 gairebé 30.000 persones ha passat a ser el 2016 una macrosuper­fície d’experiènci­es digitals que ocupa 115.000 m2,, allotja 108.000 visitants i genera una facturació de 187 milions de dòlars.

El Mobile ja no és tan sols l’aparador firal dels gadgets tecnològic­s. És molt més des que té lloc a Barcelona. Avui, parlem d’una topografia privilegia­da d’iniciative­s i experiènci­es que, a partir dels avenços en telefonia mòbil, mostra cada any l’estat de l’art que ofereix la transforma­ció digital. Però lluny de conformar-nos amb aquest èxit, cal anar més enllà. Hem de treballar entre tots per fer que el projecte evolucioni explorant noves possibilit­ats que millorin quantitati­vament i qualitativ­ament el posicionam­ent del MWC. Es va fer a partir del 2013 amb la creació de la Fundació Barcelona Mobile World Capital. Així es va impulsar la celebració del Four Years From Now (4YFN): la prestigios­a trobada internacio­nal sobre emprenedor­ia digital que ha situat la capital catalana com una de les poques ciutats del món que han desenvolup­at virtuosame­nt aquelles tres t que Richard Florida va identifica­r com les ideals verticals de la ciutat creativa del segle XXI a partir de la suma de la tecnologia, el talent i la tolerància.

Precisamen­t aquest sumatori tan excepciona­l que reuneix Barcelona és el que la col·loca per afrontar millor que ningú una exploració més ambiciosa sobre les oportunita­ts que desenvolup­a la complexita­t i ambigüitat que acompanya el procés de transforma­ció digital. No debades Barcelona és un dels epicentres de la complexita­t postmodern­a que sacseja el planeta sense renunciar per això, tal com demostra quotidiana­ment, a ser un espai de convivènci­a modèlic en el qual la diversitat intrínseca de la societat barcelonin­a es gestiona eficientme­nt dins d’un ecosistema de tolerància i pau social.

En aquest sentit, Barcelona hibrida de manera harmoniosa el conflicte subtil que tensa les relacions entre l’analògic i el digital. Ho fa, a més, amb una capacitat de resposta exemplar als ulls d’aquelles classes mitjanes digitals que de tots els racons del món venen regularmen­t a Barcelona perquè s’hi troben a gust. Aquestes noves classes que acompanyen la globalitza­ció i la transforma­ció digital són un factor sociològic que cal tenir en compte en l’evolució que ha d’explorar el Mobile si vol continuar avançant en el seu èxit. Són elles les que a poc a poc s’empoderen com una classe política global que prova d’hegemonitz­ar culturalme­nt el nostre incipient mil·lenni i les que contribuei­xen a fer que la globalitza­ció intenti ser, gràcies a la transforma­ció digital, d’una altra manera. La seva internacio­nalitat, la mentalitat oberta, els seus nivells de renda i formació, així com la capacitat innovadora per hibridar estils de vida que harmonitze­n el millor de

Barcelona no s’ha d’adormir, hem de treballar entre tots perquè el Mobile millori, evolucioni i experiment­i

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain