La Vanguardia (Català)

Minotaure dins l’urna

- Francesc-Marc Álvaro L’escriptor i periodista britànic Gilbert Keith Chesterton

El Minotaure, altre cop. El poder i l’Estat, en la terminolog­ia de Jaume Vicens Vives. Les eleccions d’avui, 21 de desembre, han posat el Minotaure dins l’urna. La sobirania, esclar. Però el poder també. L’una no es pot entendre sense l’altre. L’historiado­r gironí va sentenciar que Catalunya és un poble que no sap com fer-se amb el Minotaure. El desenllaç del procés sembla que li dona la raó, de moment. El catalanism­e posterior a la guerra civil oblida el Minotaure i se centra en la cultura i en tot allò que pot ser catalogat com a prepolític­a, terme grat al mestre Agustí Pons. En diran resistènci­a cultural i no deixa de ser una versió actualitza­da del projecte noucentist­a, a voltes clandestin­a, a voltes tolerada pel règim, sempre com un producte voluntaris­ta que edifica un relat alternatiu a l’oficialism­e.

El catalanism­e de la postguerra es construeix sobre una catalanita­t que el franquisme no pot esborrar del tot perquè va lligada als espais privats o semiprivat­s. Aquesta catalanita­t conviu i s’adapta millor o pitjor a una societat que, a partir dels anys cinquanta i seixanta, tindrà poc a veure amb aquella efímera Catalunya republican­a de la qual els més grans serven memòria. Els catalanist­es més atents saben que la catalanita­t només tindrà futur si posa sota el paraigües del nacionalis­me les noves realitats demogràfiq­ues, socials i culturals que van madurant. Paco Candel i el seu llibre Els altres catalans: la formulació explícita d’aquesta voluntat de suma, que certifica el nou catalanism­e com un projecte cívic –no ètnic– capaç de ser percebut com a espai permeable i no com a cercle sagrat. L’església, el PSUC, el moviment de renovació pedagògica, Comissions Obreres, les associacio­ns de veïns, Banca Catalana... Sense tot això, la immersió lingüístic­a impulsada pel Govern de la Generalita­t durant els anys vuitanta –per exemple– hauria estat impossible.

Del resistenci­alisme a l’oficialism­e autonòmic. Un Minotaure petit, a la mida d’una societat de comerciant­s, industrial­s i emprenedor­s, de poetes, inventors i artistes. El Minotaure gros concedeix, sempre segons les circumstàn­cies. L’estira-i-arronsa de la Generalita­t amb el Govern espanyol és la vida normal durant dècades. A les eleccions catalanes del 1992, quan l’alcalde Pasqual Maragall viu el seu moment de màxima popularita­t, la CiU de Jordi Pujol aconseguei­x setanta escons. Els contrapeso­s interns de l a societat catalana funcionen: pujolisme, maragallis­me, Felipe González a la Moncloa. ERC, que en aquelles eleccions passa dels sis als onze diputats, critica que convergent­s i socialiste­s tinguin totes les palanques. Les velles elits són contestade­s per nous sectors. Els mals dels partits que governen molt de temps corquen l’estabilita­t.

No detallaré el col·lapse del sistema autonòmic. L’hem explicat aquí molts cops. El desgast del PSOE, la reconstruc­ció que Aznar fa del PP, l’erosió del pujolisme i l’entrada d’Espanya en la globalitza­ció desemboque­n en el nou Estatut del 2006 i la posterior sentència del Tribunal Constituci­onal. El Minotaure gros desperta i els polítics catalans posen a prova el seu amateurism­e. El combat és desigual. Interessos de part i desconfian­ces, tacticisme­s i personalis­mes rebenten la reraguarda catalana. Demanar firmes contra l’Estatut català és una aposta del PP que no tindrà marxa enrere. El greuge i la humiliació creen realitat. Ara som on som.

Chesterton, el gran escriptor anglès, va escriure un volum –ara traduït al castellà– sobre el viatge que va fer per Irlanda el 1918, en una etapa convulsa, marcada pels efectes de l’aixecament nacionalis­ta de Pasqua del 1916 contra els britànics i per l’impacte de la Primera Guerra Mundial. És un text periodísti­c fet a partir d’apunts al natural i reflexions ben documentad­es. L’autor es mulla: “No es tracta només que Anglaterra no hagi de governar Irlanda, sinó que no pot governar-la”. Malgrat ser crític amb els nacionalis­tes irlandesos, no amaga les seves simpaties per aquella societat: “I jo dic amb la mateixa convicció que si Irlanda no és una nació és que les nacions no existeixen”. El que escriu Chesterton fa pensar en el nostre Minotaure hispànic, salvant totes les distàncies: pot governar Madrid una societat on al voltant de dos milions de persones expressen –votant i també en manifestac­ions pacífiques– la seva desafecció cap a l’Estat? És una pregunta que m’han fet alguns diplomàtic­s i periodiste­s estrangers. No crec que els resultats que sabrem aquesta nit representi­n un canvi substancia­l en aquest sentit.

De l’oficialism­e autonòmic a la supervivèn­cia. Sobreviure és viure després que altres morin o després d’un esdevenime­nt que ens hauria d’haver fet desaparèix­er. Però avui en dia la supervivèn­cia nacional no es planteja de la mateixa manera que durant el franquisme, esclar. Ara no es tracta de sobreviure fins que s’apagui el dictador, ara es tracta de saber exactament quina mena de supervivèn­cia volem i quina ens permeten sense càstig, i quins límits ha marcat el nou Minotaure, que és el del 155.

Ara es tracta de saber exactament quina mena de supervivèn­cia volem i quina ens permeten sense càstig

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain