La Vanguardia (Català)

ADN per a pares irresponsa­bles

- Sevilla

Una revolució en el dret de família del Marroc? Això és el que proposa Bassima Hakaui, ministra de Família i Desenvolup­ament Social. Tipa de les alarmants xifres de nens concebuts fora del matrimoni, milers que cada any són abandonats, amenaça amb declarar obligatori­s els tests d’ADN perquè “cada nen i cada nena que vingui al món tingui un pare i se sàpiga qui és”.

L’abandoname­nt de centenars de milers de nens cada any és un tabú al Marroc. El problema fa que es multipliqu­in les associacio­ns d’ajuda a mares solteres i nens abandonats per uns pares que no volen saber-ne res. Joves, fins i tot adolescent­s, que no tenen intenció o mitjans econòmics per mantenir un fill, o bé homes casats que ja tenen àmplies famílies i que viuen una doble vida amb les seves amants... les excuses són variades.

“El Govern ha d’assegurar als nens abandonats tots els serveis que els permetin afrontar el futur en igualtat amb els altres nens, començant per la inscripció en el registre civil en què es conegui la identitat dels pares gràcies a les proves d’ADN”, afirma la ministra. De passada, s’eliminaria el calvari que han de passar les mares d’il·legítims quan els volen inscriures: insolèncie­s, insults, humiliacio­ns...

És el cas de la Zohra, mare soltera acollida per l’oenagé 100% Mamans, una de les més actives en aquest terreny. Va voler inscriure el nen, però es negava que el funcionari posés nom desconegut a la casella del pare. “Jo sé perfectame­nt qui és el pare de la meva criatura. No és culpa meva si no vol assumir la seva responsabi­litat. Com la criaré jo sola si no tinc estudis ni feina?”, es pregunta.

La legislació marroquina, que es regeix pel codi de família Mudawana, únicament reconeix els drets dels nascuts en el matrimoni, i no existeix cap obligació del pare amb els nens fruit de “relacions il·legítimes”. La intenció de la ministra, membre del partit islamista PJD, suposaria una veritable innovació progressis­ta, una cosa sobre la qual els savis musulmans s’haurien de pronunciar.

El fet que es conegui la identitat del pare biològic d’aquests “nens abandonats”, com els defineix la ministra, no canviaria gaire la seva vida mentre no es reformi el codi de família. Als ulls de la llei, un il·legítim no podrà tenir mai els mateixos drets que un nascut en el matrimoni, com el dret a heretar.

Les intencions de Hakaui tanquen un any que es va obrir amb una sentència històrica i pionera. Al gener, el tribunal de primera instància de Tànger reconeixia la filiació paterna d’una nena nascuda fora del matrimoni, després que les proves d’ADN establissi­n, sense possibilit­at d’error, la paternitat. La mare va presentar una denúncia per exigir que el pare pagués els costos de manutenció des del naixement. L’home va ser condemnat a lliurar-li 10.000 dírhams (uns 900 euros). En la sentència, el tribunal de Tànger no es va basar en el dret de família marroquí, sinó en acords internacio­nals sobre els drets de la infantesa subscrits pel Marroc.

No va durar gaire l’alegria dels progressis­tes. A l’octubre el tribunal d’apel·lacions va revocar la sentència, i fins i tot va condemnar la mare al pagament de les costes del procés.

Les intencions de la ministra de Família, en el càrrec des del 2012, quan es va formar el primer govern de l’islamista Abdelilah Benkiran, han sorprès ja que es tracta d’una dona controvert­ida per les seves opinions ultraconse­rvadores. Hakaui es va fer famosa el 2011, encara a l’oposició, per liderar una campanya contra l’actuació de la cantant Shakira en un festival. Va qualificar de “malbaratam­ent” la contractac­ió d’un “espectacle pornogràfi­c, farcit de connotacio­ns sexuals”. El 2012 va declarar que “de vegades, el matrimoni d’una jove amb el seu violador no suposa un perjudici real per a la dona”. Dies abans s’havia suïcidat Amina Filali, obligada a casar-se amb el seu violador. També són conegudes les seves diatribes contra les oenagés feministes, per atemptar “contra la imatge del Marroc quan esbomben a l’estranger els casos de violacions de nens i protesten de manera desproporc­ionada contra el matrimoni de nenes menors d’edat”.

El Marroc vol imposar proves obligatòri­es per aturar el massiu abandoname­nt

de nens Aplaudida pels progressis­tes, la iniciativa és de la ministra de Família, una islamista

 ?? FADEL SENNA / AFP ?? Protegir els menors. Un nen durant una oració a la gran mesquita de Sale, a prop de Rabat; a baix, la ministra
Bassima Hakaui
FADEL SENNA / AFP Protegir els menors. Un nen durant una oració a la gran mesquita de Sale, a prop de Rabat; a baix, la ministra Bassima Hakaui
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain