La Vanguardia (Català)

Mar Bosch-Queralt

NEUROCIENT­ÍFICA

- ELS SEMÀFORS

Retirar l’excés de colesterol que es desprèn de les neurones fetes malbé en l’esclerosi múltiple pot millorar el tractament de la malaltia en el futur, segons una investigac­ió de l’Institut Max Planck de la qual és coautora Mar BoschQuera­lt.

El colesterol que es desprèn de les neurones danyades en l’esclerosi múltiple provoca una reacció d’inflamació que impedeix que aquestes neurones es reparin, segons una investigac­ió de l’Institut Max Planck de Medicina Experiment­al de Gotinga (Alemanya). En assajos realitzats amb ratolins, un fàrmac que ajuda a eliminar el colesterol ha estat suficient perquè els animals recuperess­in la capacitat de reparar les neurones fetes malbé.

“Una necessitat no coberta per als pacients d’esclerosi múltiple és millorar la remielinit­zació” –és a dir, la capacitat de restaurar la mielina de les neurones–, declara per correu electrònic Mikael Simons, director de la investigac­ió. La mielina és la substància aïllant que recobreix els axons de les neurones de manera similar al plàstic que recobreix els cables elèctrics. Quan aquesta substància es destrueix, com passa en l’esclerosi múltiple, les neurones afectades perden la capacitat de transmetre impulsos nerviosos. “Penso que, si podem millorar la remielinit­zació, hauria de ser possible la recuperaci­ó de funcions” en persones amb esclerosi múltiple, declara Simons.

Per comprendre més bé què passa quan es destrueix la mielina i què cal fer per reparar-la, els investigad­ors van provocar lesions a fibres nervioses de ratolins joves i vells –concretame­nt, de tres i de dotze mesos–. Tal com esperaven, els ratolins joves tenen més capacitat de reparar la mielina que els vells.

Quan van estudiar el perquè, van descobrir que els ratolins vells no eliminen els residus de la mielina tan eficientme­nt com els joves. Aquests residus estan fets principalm­ent de colesterol, que és el component principal de la mielina. Els que els han d’eliminar són els fagòcits, cèl·lules immunitàri­es responsabl­es de retirar residus de l’organisme.

Segons els resultats de la investigac­ió, que es presenten avui a la revista Science, els fagòcits es veuen incapaços de processar l’enorme quantitat de colesterol que es desprèn de la mielina als ratolins vells. Aquesta situació, en principi, és independen­t del nivell de colesterol que circula a la sang i que està relacionat amb la dieta i l’activitat física.

L’excés de colesterol procedent de la mielina provoca la formació de cristalls de colesterol a l’interior dels fagòcits. A partir d’aquest moment, es produeix una reacció d’inflamació que interferei­x en la reparació de la mielina. Això contribuei­x a explicar que l’esclerosi múltiple si- gui una malaltia progressiv­a, ja que la mateixa degradació de la mielina en dificulta la reparació.

Tot i això, els investigad­ors demostren que el procés és reversible. En els experiment­s realitzats amb ratolins, un fàrmac anomenat GW3965 que estimula l’eliminació del colesterol ha restaurat la capacitat de reparar la mielina fins i tot en ratolins vells.

“Un processame­nt correcte dels residus és essencial perquè la inflamació es resolgui i permeti la regeneraci­ó correcta de la mielina”, explica Mar BoschQuera­lt, neurocient­ífica de Reus que es va incorporar al laboratori de Mikael Simons després d’estudiar la carrera a la Universita­t Autònoma i que actualment està fent el doctorat a la Universita­t Tècnica de Munic.

“És possible que alguns dels fàrmacs que ja estan disponible­s actualment es puguin utilitzar” en persones, assenyala Simons. Tanmateix, encara és massa aviat per saber si aquesta estratègia serà eficaç en malalts d’esclerosi múltiple. “Per tenir una resposta –adverteix–, cal analitzar els fàrmacs candidats primer en animals i, si els resultats són positius, després en assajos clínics amb persones”.

Els residus de cèl·lules danyades causen inflamació i dificulten la regeneraci­ó

Un fàrmac ha aconseguit restaurar la mielina en experiment­s amb ratolins

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain