La Vanguardia (Català)

Barcelona es postula per liderar el desplegame­nt de la tecnologia 5G

L’Ajuntament i la Generalita­t s’alien per demostrar al Mobile el potencial de la ciutat

- DAVID GUERRERO

Quan va arribar a Barcelona, el Mobile World Congress es deia 3GSM. El nom venia de la tecnologia 3G, que en aquell temps era el no va més. Ràpidament, però, va arribar l’evolució, el 4G. El saló es va canviar el nom per ser un esdevenime­nt en què es dona cita la telefonia mòbil en el sentit més ampli. Ara és el torn del 5G, l’enèsima revolució perquè la navegació als dispositiu­s sigui molt més ràpida, els aparells estiguin més connectats...

La tecnologia que encara ha d’arribar es presenta com una gran oportunita­t per a Barcelona, que fa temps que mira d’aconseguir que els efectes del congrés perdurin a la ciutat més enllà dels quatre dies de finals de febrer, en què tots els focus es posen a la fira. Les empreses emergents creixen al 22@ i multinacis­elecció onals com Cisco trien la capital catalana per instal·lar centres d’innovació però falten projectes d’infraestru­ctures del sector que posin la ciutat al mapa de la innovació.

És per això que l’Ajuntament de Barcelona, la Generalita­t de Catalunya i la Fundació Mobile World Capital s’han aliat per impulsar la iniciativa 5GBarcelon­a. La intenció és convertir l’àrea metropolit­ana de Barcelona en una espècie de laboratori en què s’investigui i s’implanti la infraestru­ctura que permetrà convertir l’urbs en un entorn obert experiment­al de les possibilit­ats de la tecnologia 5G en el sentit més ampli possible.

“Barcelona està en condicions de ser el gran hub tecnològic del sud d’Europa”, va defensar el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, durant la presentaci­ó del projecte.

La Comissió Europea triarà durant els pròxims mesos entre tres i quatre consorcis de tots els que es presentin per crear entorns de proves i validació del 5G. S’espera que hi hagi més d’una dotzena de candidats competint per una part dels 700 milions d’euros de fons europeus previstos per al programa anomenat 5G-PPP. El repartimen­t de la suculenta inversió comunitàri­a seguirà uns paràmetres de purament tècnics, sense entrar en una competició d’aires eurovisius com la de l’Agència Europea del Medicament.

El director de la Mobile World Capital, Carlos Grau, alerta del potencial de les altres candidatur­es i resumeix la lluita per aconseguir el projecte com “un Dakar en el qual Àsia i Amèrica han començat a córrer molt ràpid però

PROCÉS DE SELECCIÓ La Comissió Europea invertirà 700 milions d’euros en tres projectes triats

PUNTS FORTS

L’aval més important és el congrés de telefonia i la recerca que ja s’ha fet

Europa ara té la gran oportunita­t”.

La proposta barcelonin­a té la implicació directa de la Fundació i2CAT, el Centre Tecnològic de Telecomuni­cacions de Catalunya (CTTC) i la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC). La seva experiènci­a serà determinan­t ja que els centres d’investigac­ió catalans han obtingut finançamen­t per participar en 22 projectes dels 37 que ha atorgat la Comissió Europea des del 2014, una xifra molt alta que posiciona especialme­nt bé la iniciativa de Barcelona davant les que puguin presentar altres capitals europees.

Cal sumar-hi la consolidac­ió de fires com l’Smart City Expo World Congress i, per descomptat, el Mobile. La pròxima edició serà la prova de foc per demostrar a John Hoffman i als seus que Barcelona és una ciutat que funciona malgrat les inestabili­tats polítiques que hi pugui haver. Les administra­cions s’han conjurat per bolcar-se a mitigar les inquietuds sorgides durant els últims mesos i aprofiten que seran observats amb lupa per projectar al món la proposta sobre la implantaci­ó de la tecnolo-

gia 5G a l’àrea metropolit­ana.

L’empresa privada també forma part del consorci que busca captar fons europeus. L’empresa Atos ja hi està implicada i la intenció és treballar estretamen­t amb empreses d’infraestru­ctures com Cellnex i operadors com Vodafone, ja confirmat en espera de la resta. Gerardo Pisarello va destacar “la implicació del món empresaria­l, d’investigac­ió i la ciutadania” en el que va definir amb un concepte que ho aglutina tot i que no s’havia sentit mai fins ara en boca d’un membre del govern municipal: “col·laboració publicopri­vada i ciutadana”.

Una fase posterior de la inversió comunitàri­a potenciarà la relació de la investigac­ió i els avenços tecnològic­s amb grans empreses de sectors que es poden veure beneficiat­s per les possibilit­ats derivades del 5G.

No és fútil que a l’última edició del Mobile fossin presents companyies automobilí­stiques i s’espera que tornin a venir aquest any. El sector de la salut també s’espera que hi tingui un paper fonamental.

La primera prova pilot a Barcelona amb el paradigma 5G s’està fent a l’entorn del carrer Pere IV, al Poblenou. S’estudia la millor fórmula per posar les futures petites antenes 5G en mobiliari urbà com fanals i semàfors. El nou sistema podria substituir les grans antenes de telefonia que actualment s’instal·len als terrats.

Les xifres que té la Comissió Europea sobre l’impacte econòmic de la nova tecnologia són de vertigen. Parlen de 62.500 milions d’euros d’impacte directe anual dins de la Unió Europea el 2025, que s’elevaria a 130.000 milions d’euros sumant els impactes indirectes, a més d’una creació important de llocs de treball. Si es donés llum verda al projecte barceloní, entre el 10 i el 15% d’aquest impacte podria repercutir en Barcelona i el seu entorn metropolit­à.

 ?? ALBERT GEA / REUTERS ?? El protagonis­ta del saló.La pròxima revolució de la xarxa ja va centrar les ponències tècniques del congrés de telefonia de l’any passat
ALBERT GEA / REUTERS El protagonis­ta del saló.La pròxima revolució de la xarxa ja va centrar les ponències tècniques del congrés de telefonia de l’any passat
 ?? DAVID AIROB ?? Detall d’una estació base d’un prototip d’antena 5G
DAVID AIROB Detall d’una estació base d’un prototip d’antena 5G

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain