La Vanguardia (Català)

Una realitat immediata que sembla ciència-ficció

Els futuristes pronostiqu­en que els canvis socials i tecnològic­s transforma­ran radicalmen­t la societat de la pròxima dècada

- Barcelona

Una realitat de ciència-ficció. Això és el que es viurà diàriament en les societats occidental­s la pròxima dècada si es materialit­zen els auguris dels experts en prospectiv­a, que preveuen les situacions que es podrien derivar dels canvis socials, tècnics, econòmics i científics que ja hi està havent.

Taxis voladors, nens amb un pare o una mare robot, negocis basats en productes, monedes i guanys virtuals, suplements farmacològ­ics per convertir-se en treballado­rs extra intel·ligents o superprodu­ctius, cotxes conduïts per telepatia, edificis i òrgans humans impresos en 3D, espais de meditació i ioga a les oficines, comerciant­s de pensaments, dones discrimina­des per màquines o partits polítics de defensa dels humans són alguns dels vaticinis que figuren als informes que els principals laboratori­s d’idees han publicat coincidint amb el començamen­t del 2018.

Per uns, estem davant la quarta revolució industrial; per d’altres, al començamen­t de l’era sobrehuman­a o posthumana. Però en el que tots coincideix­en és que els desenvolup­aments que es veuran els pròxims cinc o deu anys tindran un gran impacte transforma­dor per a les persones, la societat, els negocis i l’administra­ció. Els experts de Fast Future, una consultora britànica especialit­zada a publicar el més nou en pensament prospectiu, destaquen deu prediccion­s a tenir en compte per a la pròxima dècada. Reconeixen que, entre aquestes prediccion­s, n’hi ha de molt versemblan­ts i d’altres de més improbable­s però que també s’han de considerar, perquè el seu impacte pot ser dramàtic. Hi afegeixen alguns pronòstics sobre com canviarà la manera de treballar, de guanyar diners o de motivar les persones en el futur que han recollit al llibre Beyond Genuine stupidity: ensuring AI serves humanity (Més enllà de l’estupidesa genuïna: garantir que la intel·ligència artificial serveixi a la humanitat) i que resumim en aquest reportatge.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain