La Vanguardia (Català)

La Via Laietana vol voreres noves

Els comerciant­s insisteixe­n en la necessitat d’ampliar els espais per a vianants

- Barcelona

Fa tot just tres setmanes els comerciant­s de la Via Laietana es van reunir amb la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, i amb la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, i una vegada més els van dir que el que es coneix com el carrer més novaiorquè­s de Barcelona no es podrà revitalitz­ar fins que l’Ajuntament ampliï d’una vegada les paupèrrime­s voreres. Tothom sap que caminar per aquest carrer no és únicament desagradab­le, sicarrers nó també estressant. Hi ha tanta gent en tan poc espai i l’ambient és tan eixordador que un se sent envaït per unes ganes tremendes d’agafar qualsevol travessia i desaparèix­er. Passar per aquesta via és un tràmit molest, un peatge que el visitant del centre ha de pagar.

“La reforma de la Via Laietana requereix moltes coses, però l’ampliació de les voreres és fonamental –explica David González, de l’associació de comerciant­s de Via Laietana–. Les que tenim són massa petites, l’estat de conservaci­ó és molt dolent i, a sobre, estan saturades. Són insuficien­ts. Tot plegat genera problemes de seguretat i, a més a més, frena el desenvolup­ament econòmic del carrer. Pocs tan cèntrics tenen tants edificis infrautili­tzats o sense ús”.

Els comerciant­s, que tenen el suport de més de 140 entitats ciutadanes de tots els àmbits, estan disposats a sacrificar un carril de circulació. Perquè d’aquesta manera, de passada, també es veuria reduïda la terrible contaminac­ió acústica que comporta el trànsit d’aquest costat de la ciutat. “El futur de la Via Laietana passa per facilitar la vida als vianants, per aconseguir que el trànsit de gent que es mou entre el Born i el Gòtic sigui molt més fluid, i per aconseguir que el vial convidi realment al passeig, a mirar aparadors, a prendre alguna cosa”.

Lamentable­ment, afegeix González, la reforma integral de la Via Laietana que proposen els comerciant­s, que també preveu la renovació de l’enllumenat, un nou sistema de recollida d’escombrari­es i, entre moltes altres coses, una reordenaci­ó dels semàfors, els passos zebra i parades de busos, no està en aquests moments entre les prioritats de mandat del govern de l’alcaldessa Ada Colau.

“El govern municipal està disposat a renovar el paviment i fer altres actuacions menors –afegeix González–, però la reforma integral no es podrà fer almenys fins després de les pròximes eleccions. Almenys Pin i Sanz ens van assegurar que volen elaborar com més aviat millor un projecte que tingui el suport de la resta dels grups polítics perquè les obres puguin començar al principi del pròxim mandat”.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Actualment passejar per la Via Laietana és una experiènci­a molt desagradab­le perquè les voreres estan saturades
LLIBERT TEIXIDÓ Actualment passejar per la Via Laietana és una experiènci­a molt desagradab­le perquè les voreres estan saturades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain