La Vanguardia (Català)

La mortalitat dels sensepaper­s va créixer un 15% amb l’exclusió sanitària

Un estudi de la Pompeu Fabra conclou que els efectes seran pitjors a llarg termini

- ANA MACPHERSON

La mortalitat va créixer un 15% entre els sensepaper­s a Espanya durant els tres anys següents a la reforma sanitària del 2012, que els va deixar fora de la fins aleshores assistènci­a sanitària universal. Un estudi fet pel Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES)de la Universita­t Pompeu Fabra demostra aquest increment a partir de l’entrada en vigor de la restricció del sistema sanitari que va aprovar el primer govern de Mariano Rajoy i que va canviar l’accés a la targeta sanitària a través de l’empadronam­ent pel de la cotització a la Segumira retat Social.

Les línies que indiquen gràficamen­t la mortalitat a Espanya mostren un descens continuat fins al 2012 per a tothom. Entre els ciutadans autòctons, la tendència descendent continua fins al 2014 i es veu un petit increment el 2015. Però la línia que representa la mortalitat entre els estrangers sense permís de residència, els exclosos del sistema, canvia de direcció de manera perceptibl­e a partir del setembre del 2012, en què entra en vigor la reforma sanitària.

La investigac­ió del CRES que firmen Arnau Juanmartí, Guillem López-Casasnovas i Judit Vall, analitza les dades de mortalitat de l’Institut Nacional d’Estadístic­a, “que, malgrat que no indiquen la seva situació legal a Espanya, sí que en citen la nacionalit­at”, explica Vall. Les dades de població autòctona i estrangera, el càlcul percentual d’indocument­ats que hi ha de cada nacionalit­at segons la literatura nord-americana i la informació sobre morts i les seves causes del mateix INE han permès concloure aquest efecte negatiu de la restricció sanitària a Espanya.

Segons l’estudi, només han pogut analitzar els tres anys següents a l’aprovació de la reforma sanitària. “Ho hem fet mes a mes i hem pogut veure la tendència creixent”, indica la investigad­ora de la UPF i de la UB. Creuen, però, que la imatge completa del que passa després d’aquesta restricció necessitar­à un període més ampli d’observació perquè estimen que els seus efectes seran importants a llarg termini.

“Estem parlant d’una població en general jove i sana i per tant de baixa mortalitat. En aquest període, aquest 15% suposa com a màxim 70 persones mortes, però és un increment important i encara més si es té en compte que la mortalitat principal s’ha donat per causes evitables quan hi ha un millor accés a l’atenció mèdica oportuna i efectiva, un sistema de mesurament que s’utilitza per avaluar sistemes sanitaris”, indica la investigad­ora. Si es la mortalitat en aquest grup de causes més evitables, el percentatg­e puja un 17,26%.

“Suposem que després de la reforma hi va haver persones excloses que van veure suspesos tractament­s de quimioterà­pia o radioteràp­ia”, apunta Judit Vall. “Amb la pèrdua de la targeta sanitària s’ha perdut l’accés a tota la mediació subvencion­ada”.

Sí que observen que la mortalitat augmentada en comparació amb la tendència entre els autòctons i amb els anys anteriors a la reforma no és diferent per a menors de 18 anys. Aquest grup d’edat no quedava exclòs de l’assistènci­a pel fet

Des de la reforma del 2012, la cobertura pública es va tornar a vincular a la Seguretat Social

de no tenir permís de residència.

La reforma del 2012 encaixa en un corrent que va créixer a Europa per restringir l’efecte negatiu als comptes públics que podia causar l’augment enorme de la migració internacio­nal dels últims decennis. “En aquest context, molts governs dels països desenvolup­ats van implementa­r restriccio­ns en l’accés a l’atenció mèdica pública per als immigrants indocument­ats, amb poc coneixemen­t de les conseqüènc­ies que aquest tipus de restriccio­ns en la cobertura sanitària pot tenir en l’estat de salut d’una població vulnerable com l’immigrant”, es diu a l’estudi. Aquests resultats demostren que “les restriccio­ns en la cobertura de l’asseguranç­a de salut pública, específica­ment els programes que s’adrecen a la població immigrant, tenen fortes conseqüènc­ies negatives per a la seva salut”.

 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: CRES i UPF
LA VANGUARDIA FONT: CRES i UPF
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? La reforma sanitària del 2012 va deixar sense cobertura els sensepaper­s
LLIBERT TEIXIDÓ La reforma sanitària del 2012 va deixar sense cobertura els sensepaper­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain