La Vanguardia (Català)

On va l’anàlisi econòmica?

- Guillem López Casasnovas UPF

Fa temps que de l’esforç per estar al dia en l’estudi dels avenços en el coneixemen­t del funcioname­nt de l’economia –esforç que augmenta amb l’edat– em queda una mena de sentiment de Lost in translatio­n, una pel·lícula de Coppola filla: a un actor nord-americà de certa notorietat, prou per compartir encara una aventura amb una joveneta, se li presenten situacions noves que simplement el deixen fora de joc. La modernitat nipona dels ‘nous joves’, tot i que en vol ser part, el descol·loca i, davant la constataci­ó que el seu regne ja no és d’aquest món, es consola pensant que el problema és l’idioma, que li ve traduït no prou bé. Fins aquí el guió tal com el vaig viure a la pantalla.

A la meva pantalla, la de l’ordinador, em trobo amb quelcom similar que voldria racionalit­zar abans de confirmar que se’ns ha covat l’arròs: uns articles incomprens­ibles per la naturalesa matemàtica dels models que incorporen i les aplicacion­s empíriques que fan servir, un instrument­al estadístic i economètri­c que és impossible valorar en la seva justa mesura. Això té tres derives: d’una banda, no és possible publicar ja en cap revista de les que compten per al reconeixem­ent i progrés acadèmic si el text no incorpora un nivell de formalitza­ció i criptograf­ia de llenguatge que suposa una barrera impermeabl­e que força molts a saltar cap a les conclusion­s, si és que n’hi ha.

D’altra banda, això reforça les coalicions de múltiples autors amb bagatges específics veritablem­ent gens interdisci­plinars des de la constataci­ó de que sempre un matemàtic que miri l’economia podrà aportar més que l’economista aficionat a les matemàtiqu­es. Finalment, comença a ser notori que només els qui son del mateix club teòric o empíric poden avaluar, i referir, per publicar aquesta mena de textos. Això te conseqüènc­ies

Tornem als bàsics: sense bones dades, ben descrites i sensates, no hi haurà bones anàlisis econòmique­s

per a l’avenç del coneixemen­t vistes les fílies i fòbies que es dispensen entre ells, i que l’editor de la revista pot explotar convenient­ment a l’hora d’assignar les revisions als uns o els altres. I per descomptat, aquesta situació permet en general un bucle negre en favor de les velles glòries del passat que mantenen una cadena de deixebles amb qui coautoritz­ar alguns d’aquests treballs.

En aquesta nova aproximaci­ó a l’anàlisi econòmica trobem finalment dues cloendes: aquells a qui malgrat la debilitat de les dades que utilitzen els guanyen els prejudicis amb tal de sostreure’n unes prescripci­ons políticame­nt contundent­s i sovint ideològiqu­es, i d’altres més temorosos que, davant l’abisme que per simplicita­t dóna el resultat, no s’atreveixen a fer conclusion­s.

Només un comú denominado­r de consell a tots ells, per no perdren’s en la translació matemàtica. Tornem als bàsics. Sense bones dades, ben descrites i sensates, adequades al que es vol analitzar, no hi haurà bones anàlisis econòmique­s, per sofisticat­s que siguin els models o els mètodes economètri­cs emprats. Garbage in, garbage out, diuen els anglesos o més castís: “la mona, encara que es vesteixi de seda...”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain